fbpx Учредиха българо-румънската търговска камара | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Учредиха българо-румънската търговска камара

С официална церемония в посолството на Румъния в София, бе отбелязано откриването на Двустранна търговска камара България – Румъния (ДТКБР). На събитието присъстваха дипломати, представители на деловите среди и местните власти. 

Камарата стартира дейността си този месец и вече разполага с два офиса - един в София и един в Букурещ. ДТКБР има за цел да подкрепи и насърчи търговията и бизнес отношенията между компании в различни сектори, които работят на румънския и/ или българския пазар. ДТКБР ще извършва разнопосочна дейност, сред която създаване на специален център за осигуряване на актуална информация за бизнес средата в Румъния и България, разработване на комуникационна платформа за нуждите на бизнес развитието в отношенията между двете държави, насърчаване на бизнес интересите на компании, които искат да започнат или развият бизнеса си в България или Румъния и др. Освен това, ДТКБР ще предоставя необходимата подкрепа на съществуващи организации и институции в двете държави. Дейностите на Камарата ще насърчават и популяризират сътрудничеството между България и Румъния, ще подпомагат осъществяването на повече трансгранични проекти и ще акцентират върху активното включване на бизнеса и обмена на информация и добри практики в области като търговията, промишлеността, земеделието и туризма, чрез организиране на специализирани бизнес срещи, форуми и конференции.

„Радвам се, че поставихме началото на това важно начинание. България и Румъния, са съседни страни и кооперирането между тях е положителен и естествен процес. Румъния е традиционен търговски партньор на България. Стокооборотът между двете страни възлиза на 3,5 млрд. евро годишно. Българският износ за Румъния достига над 1,9 млрд. евро, а вносът надхвърля 1,6 млрд. евро. Тези цифри показват, че въпреки тежката икономическата среда, търговските отношения между България и Румъния се развиват добре и Румъния един от съществените търговски партньори на България в рамките на ЕС. Ние сме убедени, че Двустранната търговската камара България-Румъния ще успее да осигури още по-ефективна платформа за стимулиране на тези търговски и икономически отношения. Също така, бих искал да изкажа специалната си благодарност към Н. Пр. г-н Антон Пъкурецу за подкрепата, както и да изразя нашата увереност, че ни предстоят много вълнуващи проекти,” – заяви Дору Драгомир, Председател на ДТКБР.