fbpx Уейн Грифитс е новият шеф на SEAT, до 2021 г. марката пуска 5 5 нови електрически и плъгин хибридни автомобила | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Уейн Грифитс е новият шеф на SEAT, до 2021 г. марката пуска 5 5 нови електрически и плъгин хибридни автомобила

Бордът на директорите на SEAT, председателстван от главния изпълнителен директор на Volkswagen Group Хърбърт Дийс, назначи Уейн Грифитс за нов президент на компанията SEAT, считано от 1 октомври.

Грифитс също ще продължи да изпълнява длъжността главен изпълнителен директор и президент на марката CUPRA и за момента ще остане и изпълнителен вицепрезидент на компанията по продажбите и маркетинга. Карстен Изензее ще продължи рабоата си в компанията като изпълнителен вицепрезидент по финансите и информационните технологии, позицията, която е имал, докато е бил временно изпълняващ длъжността президент на SEAT.

Председателят на Борда на директорите на SEAT Хърбърт Дийс посочи, че „Уейн Грифитс е един от най-квалифицираните мениджъри на Холдинга. През последните четири години той доведе продажбите на SEAT до рекордни нива и ръководи развитието на новата марка CUPRA. Той има моята пълна подкрепа и съм убеден, че времето му като президент на SEAT ще бъде успешно.“ Херберт Дийс също изрази своята благодарност към Карстен Изензее като временен президент, който „пое ръководството и отговорността в трудни месеци, повлияни от ефектите на COVID-19 и гарантира непрекъснатост на бизнеса“.

Грифитс се присъедини към SEAT през 2016г. като ръководител на продажбите и изведе компанията на ново по-високо ниво. През последните три години и до първото тримесечие на 2020г. (периода преди COVID), SEAT беше най-бързо развиващата се марка в Европа. С Грифитс начело на дивизията за продажби, с най-голямата продуктова офанзива досега, SEAT счупи рекордите за продажби за всички времена с ръст от над 40% от 2016 до 2019г. Новият президент е и един от основателите на Марката CUPRA и новосъздаденият SEAT MÓ.

Автомобилен ентусиаст с кариера във Volkswagen Group

Син на собственик на автокъща, Грифитс започва кариерата си в семеен бизнес, преди да учи международен мениджмънт и немски език в Лийдс, Великобритания. Кариерата на Грифитс е свързана с Volkswagen Group. Започва в AUDI AG в Инголщат през 1989г. След като работи за SEAT в продължение на две години (1991-1993), той се завръща в германската марка, където заема различни отговорни позиции в новия търговски отдел на различни пазари. През 2016г. е назначен за вицепрезидент по продажбите и маркетинга в SEAT, през януари 2019г. заема поста на главен изпълнителен директор на CUPRA, а в началото на тази година е назначен за Председател на Борда на директорите на CUPRA.

Новият президент на компанията ще отвори нова глава в 70-годишната история на SEAT, компания с две добре дефинирани марки, SEAT и CUPRA. Основната му цел ще бъде да стимулира трансформацията на SEAT и нейните марки към електрификация и устойчива мобилност и да развие марката CUPRA. За тази цел през юли компанията обяви инвестиционен план в размер на 5 милиарда евро между 2020 и 2025г. В първата фаза SEAT и CUPRA ще пуснат 5 нови електрически и плъгин хибридни автомобила до 2021г.