fbpx Умни телефони, климатици и перални правят живота по-лесен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Умни телефони, климатици и перални правят живота по-лесен

Умни телефони, климатици и перални правят живота по-лесен

Умните телефони се превърнаха в неразделна част от живота ни. Много от нас не само не биха пожелали, но и не могат да се лишат от тях. Когато първите мобилни телефони дебютираха в края на 20-ти век, хората бързо им сложиха етикет на тромави и ненадеждни устройства, които са излишен символ на социален статус. Технологичният напредък обаче светкавично трансформира тези устройства в мощни преносими компютри, които днес описваме с думи като „незаменими“ и „предмети от първа необходимост“.

Докато първото поколение на гигантски мобилни телефони позволяваха на потребителите само малко повече от приемане и провеждане на разговори, съвременните им наследници са компактни и въоръжени с невероятен арсенал от функционалности. Днес смартфонът е свръзката на модерния свят – той ни съпътства навсякъде, свързва ни с хора, места, услуги, а и много повече.

Смартфоните събудиха иноватори по цял свят, провокирайки ги да бъдат част от един процес на непрекъснато преоткриване на разбиранията ни за „интелигентни технологии“. Големите концерни и малките компании са основно фокусирани върху интегрирането на „умни“ нововъведения във всички продуктови групи. Първенците в тази дисциплина представят дори цели „смарт“ екосистеми, в чийто център се намира един единствен мобилен телефон, играещ ролята на обединяващо звено между потребителите и техните устройства. Той ги свързва с „умните“ им гривни за ръка, електрическите крушки в дома, колите и домакинските уреди.

Смартфона и връзката му с други устройства

Jawbone® наскоро откри UP™ - система, която следи здравето. Тя представлява малка гривна и едно доста интуитивно приложение за телефон. Когато е на ръката, тя следи всички жизнени процеси и активности, включително поведението по време на сън и хранителните навици. Приложението UP™ за мобилни телефони анализира всички данни и предоставя полезна и систематизирана информация за здравословното състояние. Телефонът сигнализира когато постигнем предварително поставена цел, но и всеки ден ни мотивира да си вдигаме летвата на възможностите. Гривната UP™ е захранвана чрез MotionX® и с Bluetooth се свързва безжично с всички „смарт“ устройства. Резултатът е постоянен мониторинг и ежесекундна актуализация на данните, помагащи на потребителите да изпълняват целите си, свързани със здравето.

Друг доста интересен „умен“ продукт е светодиодната крушка на Philips, която може да се контролира от разстояние чрез смартфон. За всички мобилни устройства с Аndroid и iOS съществува и допълнителното Philips Hue приложение, което позволява на потребителите да променят силата на светлината, да създават собствени цветове или комбинации от цветове, както и да настройват времето за включване и изключване на светлината. За разлика от флуоресцентните лампи или тези с нажежаваща се жичка, светодиодните крушки използват енергоспестяваща LED технология. Според Philips, ”умните” крушки имат продължителност на живота си от 15.000 часа и въпреки използването на Wi-Fi връзка, те изразходват 80% по-малко електроенергия от традиционните крушки на пазара.

General Motors (GM) също разработва специално приложение за смартфони, което позволява контрол от разстояние на всички автомобили, произведени след 2014 година и имащи вградена OnStar технология. Тази функция дава възможност, използвайки телефона си да активираме клаксона, да отключим или заключим вратите, както и да запалим двигателя на автомобила.

Все по-„умна“ битова техника

И производителите на битова техника търсят възможности за управление на продуктите в дома чрез телефони. LG Electronics (LG) интегрират Intelligent Maintenance System (IMS) в последното поколение климатични системи и перални машини. Технологията IMS е създадена с цел да пренесе битовите технологии в 21-ви век, осигурявайки усъвършенствани възможности за връзка между уредите от дома и най-новите мобилни устройства.

Свързаността на домашните климатици също преминава на съвсем друго ниво. Приложение за мобилни устройства осигурява мигновена и изключително прецизна „смарт“ диагностика. При повреда, потребителите просто трябва да долепят телефона до зоната Near Field Communications (NFC) от вътрешното тяло на климатика и директно на телефона се изпраща обобщена информация за техническото състояние на климатичната система. Така се спестяват скъпи и често неудобни посещения от специалисти.

„Умните“ перални машини също идват в домовете със „смарт“ технология. След инсталиране на безплатното приложение Smart Diagnosis™, потребителите откриват проблеми в пералните без дори да е необходимо да се обаждат на техник. Приложението „чува“ звуците, които издава пералнята, след което ги запаметява и изпраща данните за анализ до Център за обслужване на клиенти, като по този начин от там получаваме точни инструкции за откриване и отстраняване на повредите.

Facebook коментари