fbpx Увеличен стокообменът между България и Турция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Увеличен стокообменът между България и Турция

Увеличен стокообменът между България и Турция

През първите три месеца на годината стокообменът между България и Турция се е увеличил с 25.52% и е на стойност 770. 338 млн.евро. След Германия и Италия, Турция е третият външнотърговски партньор на нашата страна. Това каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на откриването на българо-турски бизнес форум в столицата.
Преките турски инвестиции в България през 2012 г. са на стойност 45.4 млн. евро. Сред основните приоритети за страната ни остава поддържането на макроикономическа стабилност и разширяването на инвестиционните стимули, каза зам.-министърът и допълни, че правителството полага усилия да подобри условията за бизнес чрез намаляване на административната и финансовата тежест. Той припомни още, че България е страната с най-ниски нива на данъците в ЕС, както и че приоритетно се стимулират инвестициите във високотехнологичните сектори.

След като реализираме новите си насърчителни мерки за инвеститорите, очакваме от вас да разкриете у нас производства с висока добавена стойност, високотехнологични центрове и инкубатори. С тези думи заместник-министър Димитров се обърна към членовете на Сдружението на индустриалците и предприемачите от Анталия, които се включиха в организирания от БТПП българо-турски форум.
Предстои скоро да бъдат представени за обществено обсъждане приоритетните оси на оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. В момента водим разговори с работодателите как да подобрим достъпа на българските предприятия до средствата от европейските фондове, съобщи още Красин Димитров.

Facebook коментари