fbpx В битката за клиента | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В битката за клиента

Автор

Целта на всички промоции и ценови намаления е дългосрочна. От подобна кампания, нито една компания не може за реализира краткосрочен положителен финансов резултат. Подобни кампании в бизнеса на парфюмерията и козметиката са особено важни, поради факта, че клиентската лоялност в сектора към определена марка все пак остава по-висока в сравнение с изключително ценово ориентираното търсене в други сектори. Когато реализираме подобна кампания, разчитаме че достигаме до потребители, които досега не са познавали продуктите ни и които ще се върнат да се купят продукта отново (макар и извън промоционалния период).

Освен това вярваме и в максимата, че един доволен клиент може да доведе и няколко нови…

След безспорната стагнация настъпила от 2008 г. насам, огромната част от компаниите (в това число и ние) пренасочиха ресурси от медийните си бюджети към подкрепа на подобни промоции, от желанието да изграждат имидж на марката – към стремежа да направят продуктите си по-достъпни за масовите потребители. Това не означава непременно намаляване на медийната активност, напротив – факт е, че цените на медийния пазар също отчетоха сериозно намаление и с по-оптимизирани бюджети днес можеш да получиш същата медийна активност като преди, поради по-ниските цени на услугата.

Друг важен фактор на успешното протичане на промо активностите и тяхното достигане до крайния потребител, е промяната в политиката на търговските вериги към подобни инициативи

Вече е съвсем нормална практика, при обявяване на промо активност от доставчика, търговската верига също да намали значително своя марж, което води до още по-видим ефект като допълнително намалена цена за потребителя.

Смело можем да заложим на очакването, че доставчиците и търговските вериги ще продължават да залагат все повече на промо оферти към клиентите. За съжаление не се виждат перспективи за бързо и трайно подобряване на покупателната способност на българския потребител и всички на пазара са принудени да се съобразяват с това. В новата реалност, в условията на агресивен бизнес по време на криза ще оцелеят само наистина добре подготвените играчи, с ясна визия, оптимизирани разходи, добър мениджърски екип (който да дава идеите и да ръководи изпълнението им), добре преценени инвестиции и стратегическа визия за бъдещето.