Бъдещето принадлежи на маркетинга на съдържанието

През ноември стартира най- новата професионална програма на  BEIED Bulgaria и TriplePro, фокусирана върху създаването и управлението на маркетинг съдържание. Програмата включва поредица от реални казуси от бизнеса практиката, екипни задачи, дискусии, симулации и предизвикателства. Истинската същност на Content Marketing програмата е в събирането на практически знания и придобиване на специализиран набор от умения, за да издигнете маркетинг квалификацията си на следващо по-високо ниво. Маркетинг чрез съдържание приема различни форми и размери. В същността на този тип маркетинг стои създаването на най-доброто текстово и визуално съдържание – от инфографика, публикация в социалните медии, онлайн брошура, лендинг страница до видео или картичка. Това е най-добрият и успешен начин за ангажиране на настоящи и потенциални клиенти. Доброто съдържание забавлява и образова като достига до клиенти и партньори без да продава директно. 

Програмата цели да помогне на съвременните маркетолози, дизайнери, бранд мениджъри, специалисти по маркетинг в социалните медии, да усъвършенстват изкуството на създаването и планирането на ценно съдържание. Един от лекторите в новото издание на програмата е Олаф Хаукема, творчески директор Triple Pro.

Г-н Хаукема, Вие сте един от лекоторите в новата програма на BEIED и Triple Pro - Content Marketing. Защо маркетингът на съдържание е толкова важен вече?

- Маркетингът на съдържание е вече доминиращ в "аналоговия" свят, но сега става все по-доминиращ и в дигиталния, защото, потребителите получават все по-високи стандарти в съдържанието, което виждаме всеки ден. До сега средно човек вижда над 5000 маркетингови послания на всеки 24 часа. Дигиталната реклама е лошо съдържание като цяло, така че хората се научиха да я игнорират. Потребителите са по-образовани за дигиталния маркетинг като цяло. Те не искат да бъдат подмамени от кликване върху реклама, която е на върха, защото някой плаща най-много или като виждате определени реклами, защото някой събира вашите данни от сърфирането. Те искат да направят своя избор, въз основа на проучванията си и тяхното емоционална връзка с марката.

От друга страна маркетингът на съдържание е дългосрочна инвестиция в контраст с най-важните дигитални маркетингови канали, които са краткосрочни инвестиции. Трафикът, генериран от маркетинг на съдържание е по-добро качество, защото е по-естествен и е по-лесно да конвертирате трафика.

Накратко, потребителите наистина искат това и тъй като потребителят е цар в днешно време, резултатът е, че е по-евтино, отколкото други канали, поради своята ROI.

Смятате ли, че компаниите, опериращи в България разбират добре необходимостта от ценно съдържание?

- За съжаление, все още недостатъчно. Виждаме обаче, че първите приемащи концепцията стават все по-успешни. Останалата част от пазара вярвам, че ще ги последва през следващите години. Ние вярваме, че в рамките на 5 години маркетинг на съдържание ще бъде най-доминиращият вид маркетинг.

Какво ще посъветвате младите маркетинг специалисти в България?

- Никога не забравяйте, че вие също сте потребители. Погледнете собственото си потребителско поведение и разберете защо взимате определени решения. Повечето хора са точно като вас, взимат решения по същите причини.

Повече за програмата на http://beied.com/bg/content-marketing-program-2016/

 

Facebook comments