fbpx Ефектът от рекламата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ефектът от рекламата

Каквато реклама и да направите, няма начин да разберете как наистина работи докато не я пуснете. Но след това трябва да разберете по някакъв начин дали има ефект. Винаги трябва да знаем какъв резултат сме постигнали с конкретната реклама. Съответно трябват инструменти за проследяване. Какви могат да бъдат те? Зависи от конкретното действие, за което призовавате клиентите.

Ако трябва да се обадят на телефон – номерът трябва да е отделен само за целите на рекламата. По този начин лесно ще разберете колко точно потенциални клиенти са се обадили, защото никой друг не знае този номер.

Ако използвате сайт – направете отделна страница с лесен адрес, например www.site.bg/promo и гледайте статистиката на Google Analytics. Естествено не трябва да слагате този линк никъде другаде.

Ако целта е клиента да дойде във вашия магазин или офис, сложете талон с намаление върху самия флаер (ако е флаер) или някаква кодова дума за намаление, която да я има само на рекламата.

Никога не пускайте реклама, чиито резултати не могат да бъдат измерени, защото никога няма да разберете какъв е резултатът.

Има един много интересен подход в бизнеса, който на английски се обозначава с DDD - Data Driven Decision - решения взимани на база на данните. Идеята е следната - за да прецените дали един инструмент има ефекти или няма – не и нужно да се мисли и да се анализира (противно на това, което ни учат в училище и в университета), а просто да се внедри - и само на база на резултатите да се вземе решение. Опитайте и ще видите, че работи!