fbpx В ипотечното кредитиране започва съживяване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В ипотечното кредитиране започва съживяване

Потребителите на жилищни кредити в страната се радват на все по-ниски лихви и по-лесен достъп до финансиране, сочи анализ на КредитЦентър. Въпреки че обемите на отпуснатите през месец септември кредити са близки до тези от август и че участниците на този пазар продължават да бъдат предпазливи и внимателни, хората, които получават одобрение и заемен ресурс, расте.

Сравнителен анализ на изискванията към кредитополучателите днес и през ноември 2009-та г., когато кризата беше в разгара си, еднозначно показва, че кредитирането е станало по-достъпно и както хората, така и финансиращите организации вече са заредени с положителни очаквания за бъдещето.

Статистиката показва, че след кризата поради спада в цените на имотите и по-голямата първоначална сума, хората плащат значително по-малки месечни вноски. Това означава и по-нисък риск, както за хората, които по-лесно могат да отделят сумата, така и за банката.

Лекият ръст на средния размер се дължи на по-високия процент финансиране, който банките предложиха в рамките на промоционалните си оферти.

Лихвите, на които се усвояват кредити днес, са на нивата от преди кризата, което е най-ясният знак за положителните нагласи на пазара.”, коментира Тихомир Тошев, управител на Кредит център. Основното послание, което идва от всички участници в сектора на недвижимите имоти, е за стабилност и то се отразява в действията им. Продавачите вече по-трудно правят отстъпки, а купувачите предпочитат да затворят сделката, вместо да продължават огледите с месеци. На фона на това поведение, банките подобряват условията и срокове. 

През септември средният размер на изтеглените ипотечни кредити е 30 260 евро. Много голям процент от тези кредити са изтеглени в европейска валута – 96 на сто.

Повишение в средния размер на отпуснатите ипотечни кредити има във всички големи градове в страната. Ръст има в столицата, където потребителите са теглили средно 38 280 евро, във Варна - 32 620 евро отново с покачване и в Бургас и Пловдив, където ръстът е с около 2000 евро спрямо август.

Позитивни тенденции личат от данните за възрастовото разпределение на кредитополучателите. Атрактивните оферти за финансиране над 80% от стойността на сделката са привлекли хората под 25 години и техният дял е нараснал с 5% за месец. Те бяха пасивни през последните две години поради липсата на достатъчно спестени средства за самоучастие и появата им на пазара на имоти се свързваше с предоставени от родителите финансови средства. Все по-често те са самостоятелни играчи. Най-голям все още е делът на хората между 26 и 35 години, следван от тези между 36 и 45 години.

Най-предпочитаният размер на кредита остава този между 10 000 и 30 000 евро. Няма съществени промени и при кредитополучателите, избрали сума между 30 000 и 50 000 евро – те все още представляват около ¼ от всички. Нараства процентът на домакинствата, пристъпили към получаване на голям кредит – над 70 000 евро. Този показател се свързва от една страна с възможността да се плащат по-големи месечни такси, а от друга – със съживяването на по-луксозния сегмент на пазара на имоти.

Най-популярният срок за погасяване на ипотечния кредит остава този между 16 и 20 години – такъв период са избрали над 36% от кредитополучателите. В следващите 10 до 15 години пък ще бъдат погасени 28.6% от изтеглените суми. С около 5% расте броят на кредитите със срок на погасяване от над 25 години – 17% от сумите ще бъдат изплащани по-дълго.