fbpx Какво прави един бизнес привлекателен за инвеститори? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какво прави един бизнес привлекателен за инвеститори?

Често собственици на фирми ме питат дали инвеститорите ще имат интерес към тяхната фирма и какво да направят, за да привлекат повече интерес. Естествено основното нещо е колко печеливша е вашата фирма. В крайна сметка всеки един бизнес е създаден, за да прави пари. Колкото по-голяма печалба имате ще има и по-голям интерес от инвеститори.

Освен печалбата има и други фактори, които имат съществено значение при вземането на решения за покупка от страна инвеститорите.

Един от тях е доколко бизнесът е независим от собствениците. В България много от фирмите нямат изградена корпоративна структура и ако собственика го няма, то голяма част от бизнеса може да се стопи само в рамките на 6-12 месеца. В повечето случаи колкото е по-малка фирмата, толкова тя е по-зависима от собственика.

В България имаме фирми, които правят по 20 милиона оборот и пак са много зависими от собственика. Това е една голяма черна точка за всеки един инвеститор. В тази връзка има значение и доколко са прехвърляеми някои от активите на фирмата. Например договори с клиенти, наеми, банкови заеми. При една покупка на бизнес голяма част от тях стават изискуеми и ако не могат да се прехвърлят лесно на новия собственик, то той ще има допълнителен риск. Тогава е нормално да намали предлаганата цена, за да калкулира този риск.

Също така от значение за атрактивността на бизнеса е и колко диверсифицирана е клиентската му база. Ако генерирате голяма част от приходите си от 2-3 клиента, това няма да се хареса на купувача. Фактори като наличието на бариери за навлизане на пазара, високи капиталови изисквания за обновяване на машините и силни правителствени регулации, също влияят върху привлекателността на бизнеса в една или друга посока.

Не на последно място има значение и изграждането на силен мениджърски екип. Това обикновено е в пряка корелация с независимостта на компанията от собственика й. Ако имате силен мениджърски екип, то най-вероятно тя по-лесно би сменила собственика си, без да има съществени сътресения в дейността й.

Изброените примери, заедно с финансовите резултатите, са двата основни фактора за привличането на инвеститорски интерес.

Понякога не трябва да забравяме и външните фактори.  Наличието на неблагоприятна икономическа среда може да се окаже ключов фактор. За съжаление собствениците нямат влияние върху нея и затова по-добре да се концентрират върху останалите фактори.