fbpx Вече има възможност за реверсивни доставки на природен газ от Гърция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вече има възможност за реверсивни доставки на природен газ от Гърция

“Булгартрансгаз“ ЕАД въведе в експлоатация модернизираната компресорна станция „Петрич“. Реконструкцията включва монтаж на нов компресор и изграждане на обвръзка на входно-изходните шлейфи, което ще осигури възможност за работа в пълен реверсивен режим и доставки на природен газ от Гърция при необходимост. С реализиране на съоръжението се гарантира реверсиране на пълния капацитет от 3 млрд.м3/год. на газопровода за южната ни съседка. На церемонията по откриване на компресорна станция „Петрич“ присъстваха министър-председателят Бойко Борисов, заместник-министър председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, посланикът на САЩ у нас Н.Пр. Ерик Рубин, депутати, представители на местната власт и на бизнеса.

С въвеждането в експлоатация на и на четвъртата компресорна станция – „Петрич“ приключва първият етап от модернизацията на националната газова мрежа. Тази година започват подготвителните дейности и за втория етап от процеса. За период от осем месеца бяха въведени в експлоатация компресорните станции „Странджа“, „Ихтиман“ и „Лозенец“. Финансирането на проекта по модернизация на четирите компресорни станции е в размер на 220 млн. лева и се осигурява със собствени средства от „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта, че с наличната газова инфраструктура България се превръща в незаобиколим енергиен фактор в региона. По неговите думи, с модернизацията на националната газопресносна мрежа страната ни ще има възможност да транзитира природен газ при реализацията на газовия хъб „Балкан“. Министър Теменужка Петкова бе категорична, че модернизацията на КС „Петрич“ е стъпка за осигуряване на водещия за правителството приоритет, свързан с диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ за страната.

Реконструкцията на компресорна станция „Петрич“ е на стойност близо 35 млн. лева. „Всеки вложен лев в националната газова инфраструктура е инвестиция в енергийната сигурност на България“, подчерта Петкова. „За първи път се осигурява техническа възможност, при необходимост, да получаваме доставки и от терминала за втечнен природен газ на Ревитуса в Гърция“, каза още Петкова.