fbpx Viber ще гарантира по-голяма сигурност за своите потребители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Viber ще гарантира по-голяма сигурност за своите потребители

Viber се присъединява към Европейската директива, целяща да предотврати разпространението на език на омраза онлайн. Споразумението бе подписано от Идит Арад, главен съветник на Rakuten Viber по юридическите въпроси и Европейския комисар по правосъдието ​ – Дидие Райндерс днес в Брюксел.

Мисията на Viber е да ​ свързва хората по целия свят чрез сигурни лични чатове, групи и канали в платформата. Viber продължава да бъде едно от най-популярните приложения за комуникация в Централна и Източна Европа с цели 76% пенетрация на мобилни устройства. На първо място за компанията продължава да бъде осигуряването на възможно най-защитената и безопасна платформа за разговори.

Неправителствените организации, които са част от директивата, са Испанската обсерватория за расизъм и ксенофобия (OBERAXE) в Испания, Международната лига срещу расизма и антисемитизма (LICRA) във Франция, Учебен център Regis в Италия, Национална организация за правата на ЛГБТ (LGL) в Литва и много други в цяла Европа.

Работата на Viber е да интегрира необходимите инструменти, с които НПО-тата и властите могат да сигнализират за коментари, съдържащи омраза или дискриминация. Това ще става с попълване на специален формуляр в платформата, който позволява бързото премахване на неподходящо съдържание, след като то е идентифицирано от организациите. 

Компанията инвестира ресурси за обучение и подкрепа на своите екипи за модерация, които ще правят оценки на съдържанието и ще предприемат необходимите стъпки за премахването му. За да осигури по-добро разбиране и по-лесно използване на наличните инструменти, Viber също ще осигурява обучения и допълнителна техническа подкрепа на НПО организациите.

Каналите на Viber са продуктът, който ще спечели най-много от подписването на Директивата за поведение. Хората по целия свят могат да се абонират за канали, за да открият последните новини, да участват в интересни и забавни анкети и куизове, както и да имат достъп до ексклузивно съдържание. Каналите също така предоставят публична платформа за дискусии, а Директивата ще гарантира, че се предприемат нужните стъпки за модерация на съдържанието и предпазването от език на омраза.

Според последния доклад на Директивата за поведение, в 81% от подадените сигнали, тяхната оценка е направена за по-малко от 24 часа, след което сапредприети нужните действия. От Viber също планират да се премахва докладваното съдържание в срок от 24 часа. Директивата за поведение е доказан инструмент, използван от много онлайн платформи в глобален мащаб.