fbpx Volvo произведе първия автономен автомобил от проекта Drive Me | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Volvo произведе първия автономен автомобил от проекта Drive Me

Volvo официално стартира най-амбизиозния и високо технологичен обществен експеримент за автономно управление на автомобил в света. Тази сутрин в Гьотеборг, Швеция беше произведен първият автономен автомобил, за целите на експеримента „Drive Me”.

Новият автономно управляем SUV, Volvo XC90, е произведен в специалния технологичен център на Volvo Cars в Торсланда и е първият от серия изцяло автономни автомобили, които ще бъдат достъпни за клиентите в Гьотеборг и ще могат да се движат по пътната мрежа в страната.

Volvo и в момента предлага Система за полуавтономно управление, наречена Pilot assist, при моделите си S90, V90 и XC90. Тази система контролира кормилното управление, така че автомобилът да се движи самостоятелно в зададената пътна лента, при скорост до 130 км/ч, напълно независимо от другите участници в движението. Drive Me автомобилите ще се движат без да има нужда водачът да докосва волана или педалите. Първоначално това ще се случва в специално обособени зони около Гьотеборг, с помощта на създадения от Volvo софтуер за автономно управление.

Проектът Drive Me е изцяло ориентиран към клиентите и точно това го отличава от останалите експерименти за автономно шофиране. Volvo не разчитат само на инженерния си екип, но и на обратната връзка от клиенти, използващи тези автомобили в своето ежедневие.

След излизане от завода, автомобилите Drive Me ще преминат редица щателни тестове, за да е сигурно, че системата за автономно управление работи правилно. След като инженерите от екипа на Volvo извършат необходимата проверка, автомобилите вече могат да се използват от клиентите.

Проектът Drive Me в Гьотеборг е първият от редица тестове в реална среда на автономно управляеми автомобили Volvo. Проект, подобен на този в Гьотеборг, ще стартира и в Лондон през следващата година. Volvo приема предложения и от заинтересовани градове в Китай, които да влязат в програмата през следващите години.