fbpx Tiguan – една история на най-продаваният SUV модел в Европа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Tiguan – една история на най-продаваният SUV модел в Европа

етикети

През миналата година от поточните линии на един от четирите завода на марката, произвеждащи модела в световен мащаб е слизал по един чисто нов Tiguan средно на всеки 35 секунди, а общият производствен обем на бестселъра достига 911 000 бройки. Тези забележителни темпове на производство са отражение и на бързото развитие на продуктовата гама на модела. Световната премиера на първото поколение на SUV модела бе отбелязана на Международното автомобилно изложение IAA във Франкфурт през 2007 година, а малко по-късно през същата година на пазара излезе първият Tiguan – първоначално със система за двойно предаване 4MOTION. От този момент нататък дебютантът отбеляза забележителен възход. От момента на пазарния дебют на Tiguan до пролетта на 2020 година са произведени около шест милиона екземпляра от бестселъра.

Първата генерация – обновление на първия Tiguan

През пролетта на 2011 година Volkswagen представи цялостна технологична и визуална актуализация на модела на автомобилното изложение в Женева. Към този момент производственият тираж на Tiguan вече бе достигнал 700 000 автомобила. Обновеният дизайн ориентира Tiguan по-близо до Touareg, а турбодвигателите станаха още по-икономични, не на последно място и благодарение на внедряването на системата старт/стоп. Нивото на безопасността и комфорта бяха повишение с добавяне на нови технологични решения, сред които системата за поддържане на лентата Lane Assist2, усъвършенстваното автоматично управление на дългите светлини Dynamic Light Assist и функцията за електронен блокаж на диференциала XDS.

Втората генерация – изцяло новото второ издание на Tiguan

Изложението IAA във Франкфурт през септември 2015 година се превърна в сцена за световната премиера на новото второ поколение на Tiguan. За първи път Tiguan бе конструиран на основата на модулната платформа за модели с напречно разположени двигатели MQB (Modulare Querbaukasten) на марката Volkswagen и тази технологична архитектура промени всичко. Засиленото усещане за динамика, постигнато благодарение на скъсените надвеси на каросерията послужи за еталон по отношение на автентичния и динамичен съвременен SUV дизайн. Интериорът бе в състояние да предложи значително повече простор за пътници и багаж вследствие на удълженото междуосие, докато новите асистиращи системи като Front Assist2 с функция за автономно аварийно спиране AEB (Autonomous Emergency Braking) и автоматично аварийно спиране в градски условия CEB (City Emergency Braking) с функция за разпознаване на пешеходци2 оповестиха зората на нова ера в сферата на активната безопасност. Второто поколение на Tiguan дебютира на пазара през месец април 2016 година, като в същото време Volkswagen стартира глобална SUV кампания с Tiguan в главната роля.

Втората генерация в XL версия – Tiguan Allspace и компания

Значимостта на гамата на Tiguan в продуктовото портфолио на марката Volkswagen нарасна отново през 2017 година с дебюта на още един вариант на Tiguan - този път XL с удължено с 110 милиметра междуосие и индивидуален дизайн на предната и задната част на каросерията. Моделът се предлага с пет и със седем места и се произвежда в мексиканския завод на Volkswagen в Пуебла, докато предназначената специално за китайския пазар версия слиза от поточните линии на SAIC Volkswagen в завода Aнтинг близо до Шанхай. На пазарите в Америка Volkswagen предлага второто поколение на Tiguan от 2017 година изключително в неговата дълга версия, докато в Европа и на много други пазари по света новият модел с дълго междуосие дебютира като Tiguan Allspace, който също се произвежда в Пуебла.

NWB и LWB

За целите на вътрешнофирменото разграничение между двете версии на междуосието на второто поколение на Tiguan във Volkswagen се използват обозначенията NWB (нормално междуосие) и LWB (дълго междуосие). Въпреки че двата модела са до голяма степен идентични в техническо отношение, те се различават значително по обема на вътрешното пространство, както показва сравнението на европейските версии. Петместният Tiguan (NWB) предлага между 615 и 1 655 литра багажен обем , докато петместният Tiguan Allspace (LWB) е в състояние да предложи между 760 и 1 920 литра пространство за багаж, а при седемместната версия на Tiguan Allspace багажно отделение е с капацитет между 700 и 1755 литра. През 2018 година SAIC Volkswagen разшири гамата от задвижващи агрегати на Tiguan LWB в Китай, включвайки в нея първата plug-in хибридна задвижваща система при Tiguan L PHEV1.

Нов еволюционен етап в развитието на Тiguan

Сега Volkswagen прави следващата стъпка с електрификацията, дигитализацията и свързването на новия Tiguan с глобалната информационна мрежа. Това ще подготви и ще помогне на компактния SUV да се справи с лекота с предизвикателствата на модерните времена. Всички ключови технологии на борда на обновения  бестселър правят значителна крачка напред. Volkswagen електрифицира задвижването на Tiguan с нова, най-съвременна plug-in хибридна система (със системна мощност от 180 кВт/ 245 к.с.), а за първи път в гамата на модела ще бъде включен и самостоятелен спортен вариант Tiguan R с TSI двигател с максимална мощност 235 кВт (320 к.с.).