fbpx Въпреки кризата трудно се намират качествени кадри | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Въпреки кризата трудно се намират качествени кадри

42% от работодателите в България имат трудности да попълнят критични позиции в своята организация. Според шестото годишно издание на изследването за недостига на таланти на ManpowerGroup един на всеки трима работодатели по света има затруднения да попълни важни свободни позиции. В България позициите, които работодателите намират за най-трудни за попълване, са инженери, мениджъри и ръководни кадри и занаятчии.

Нaдя Василева, управляващ директор на Менпауър България, Сърбия и Хърватска, казва: „Компаниите трябва да възприемат дългосрочен подход, за да са сигурни, че имат таланта, от който се нуждаят, за да постигнат своите бизнес цели. Докато талантът не може да бъде „произведен” в краткосрочен план, една силна стратегия за работната ръка ще гарантира, че бизнес стратегията на компанията ще бъде подпомогната от наличието на хората с таланти, от които се нуждае, за да я изпълни. Фактът, че компаниите цитират липсата на умения или опит като причина за надостига на таланти трябва да е предупредителен сигнал за организациите, образованието, правителството и всички нас”.

Едни от най-честите решения, които работодателите в България използват, за да преодолеят тези трудности, са да назначават служители, които в момента нямат уменията за позицията, но имат потенциал за развитие (59%); предоставят допълнителни обучения на настоящите си служители, за да попълнят свободните позиции (29%) или променят стратегиите си за реклама и подбор на персонал (26%).