fbpx Все по-зависими ставаме от облачните услуги | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все по-зависими ставаме от облачните услуги

Все по-зависими ставаме от облачните услуги

Възможността да бъдеш постоянно свързан с интернет прави потребителите все по-зависими от облачните услуги за ежедневните нужди, установи проучването на Ericsson ConsumerLab. И докато смартфон революцията сложи начало на тази тенденция, то приложенията и тяхната употреба я продължават. Приложенията всъщност оформят начина, по който хората използват свързаните си устройства.

Поведението свързано с приложенията също създава един нов набор от очаквания по отношение на свързаните устройства. Устройствата трябва да са свързани, за да са полезни. Например, 54% от потребителите на американския пазар, които ползват преносими памет устройства, казват че искат да имат възможност да ги синхронизират с файлове от домашния си компютър, независимо от това къде се намират в момента. 49% от притежателите на фотоапарати искат да имат директен достъп до онлайн памет за съхранение на снимките си.

Проучването, проведено в различни части на света, включително САЩ, Европа и Япония, показва, че потребителите все повече ползват интернет през смартфоните си, дори преди още да са станали от леглото. През 2011 г., 35% от американските потребители на Android и iPhone казват, че ползват такива негласови приложения като Facebook на смартфоните си още със събуждането си. Лесният достъп до интернет позволява на хората да ползват все по-нарастващия брой облачно базирани услуги за изпълнение на ежедневните си задължения.
Потребителите днес зависят по-малко от употребата на устройства, но все повече от употребата на приложения, които да им помагат не само да се свързват с приятели в социалните мрежи или да четат новини, но и да намерят място за хранене, да организират семейния си график и други ежедневни активности. Културата за ползване на приложения се превръща в нов начин на живот и вече се разпростира към потребителите на таблети и други подобни устройства.

Изследването на Ericsson ConsumerLab показва също че тази „култура на приложенията” е леснопреносима между различните мобилни устройства – хората ползват приложения на таблетите си по същия начин, по който го правят и на смартфоните си. Контекстът и ситуацията, а не устройството, определят начина, по който потребителя използва приложенията.