fbpx Все повече забавления за пасажерите на круизите | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Все повече забавления за пасажерите на круизите

Пътешествията по вода с модерни пасажерски кораби посещаващи интересни дестинации, се превръщат все повече в норма за ваканция за растящ брой хора и от България (вече над 10 000). Круиз линиите непрестанно се стремят да подобрят туристическия си продукт чрез всевъжможни нови решения. Какво по-конкретно да очакваме от вече започналата 2015 г.? Няколко са очертаващите се новости през тази година.

Едно от тях е повишеното качество на забавленията. Тенденция за 2015 г. са увеличения брой нови хитови мюзикъли от Бродуей и Уест Енд, първоначално на борда на по-новите кораби. Оператора Norwegian Cruise Line (NCL) например стартира със суперпродукцията „Присила: Кралицата на пустинята“ на кораба Norwegian Epic, докато конкурентите им от Royal Caribbean поставят „We Will Rock You“ на новопостроения кораб Anthem of the Seas.

Друга тенденция е значителното подобряване на качеството и бързината на интернет на борда. Вече отминава времето на бавния и скъп интернет. Някой круиз линии вече доближават скоростта на свързаност с тази на брега и то на значително по-ниски цени от предишни години. Други залагат на разработката на нов софтуер за мобилни устройства както преди настаняването на гостите, така и при комуникация по време на плаване или престой в даден порт.

Храната, храненията в заведения на борда и гъвкавостта в организацията са друг елемент на новости

Все повече ще изчезва модела на стандартизираните по-ранна и по-късна смени за вечеря. Настъпва времето всички гости самостоятелно да избират времето, масата и приятелската си компания с която да се хранят. При най-новите кораби на Royal Caribbean например, Quantum of the Seas и Anthem of the Seas, дори се забелязва как основния ресторант ще бъде заменен от множество други, специализирани, бутикови, по-малки ресторанти, в които хората да се хранят според интересите си, без допълнително заплащане за специализиран/тематичен ресторант. Заедно с тези нови тенденции в сферата на кухнята, новост както през 2015 г. така и занапред е привличането на водещи, световноизвестни готвачи, които да впечатляват пасажерите с уменията си. Очаква се още по-голямо предлагане на ястия свързани с различни диети: без глутен, без сол, без захар, вегетарианска кухня, веган, кошер, био и други.

При маршрутите на корабите също започват промени, но поради по-сложното планиране, нововъведенията там ще са налице най-рано през 2016 и 2017 г. Новост ще е по-дългия престой на някой кораби в определени портове, дори пренощуване за цели 2 нощувки на едно място. Идеята тук е да се даде повече време на пасажерите да се потопят в съответната дестинация и местата да оживеят пред посетителите си без хаотичните и забързани визити, характерни за доста кораби до този момент.

Докато съотношението цена/качество на круиз ваканциите понастоящем е най-доброто в цялата история на круиз индустрията, операторите ще се стремят занапред да предлагат все повече индивидуални услуги срещу допълнително заплащане. По този начин те ще се стремят да направят още по-лесно всеки гост да може по-добре да персонализира изживяването си както по вода, така и по суша.

Занапред вече няма да бъде необходимо клиентите да чакат известния на всички в цял свят промоционален период Wave Season, който протича всяка година от януари до март, за да резервират круиза си при преференциални условия. Круиз линиите ще предприемат изненадващи маркетингови подходи, промоции и тактически намаления през цялата година.

Във връзка с усложняващото се предлагане, безплатните консултации със специализирани круиз туристически агенти ще стане още по-ценно за клиентите. Операторите също са пряко заинтересовани от професионалното разясняване на многообразието от детайли на крайния клиент. Очаква се круиз линиите да фокусират по-голяма част от усилията си по продажбите именно през канала на специализираните агенции, за да се стимулира прехода на повече хора от ваканции на суша към такива по вода.

По-голям фокус ще се обърне и на соло пътуващите. Предлагането на повече каюти за соло пасажери, премахването на допълнителната такса за свободното легло в двойна каюта, оформянето на специализирани фоайета и зони само за самостоятелно пътешестващи, са само част от решенията в тази област. Пример е нововъведението на NCL - Norwegians Studio Lounge.

Горещи модни дестинации през 2015 г. се очаква да бъдат Норвегия и Австралия, а в недалечно бъдеще и Куба

По отношение на пазра на круиз ваканции за европейци и българи през 2015 г. са налице вече няколко нови макроикономически фактора, които вече оказват влияните. Сред тях са вече поскъпналия американски долар, слабото евро, намалелите цени на петрола и решението на Европейската Централна Банка да съживи икономиката и да стимулира инфлацията и потреблението в Европа чрез новата си програма за количествени улеснения, според която в периода март 2015 г. – декември 2016 г. ще бъдат инвестирани на пазара 1,1 трилиона евро. Тези факти показват, че ранната резервация на круиз (поне 5-6 месеца преди датата на отплаване) става ключов фактор при доброто планиране. Силният долар и слабото евро правят круиз пътешествията по-достъпни за американците, а САЩ по-недостъпна за европейците. Повече хора от Америка и другите континенти ще се състезават за каюти в ограничения брой дислоцирани кораби в Европа. По-изгодни за нас се превръщат круиз линиите, базирали цените си в евро, а не в долари. Чакането за резервация в последния момент ще бъде за каюти с по-лошо местоположение на борда (ако въобще има места) и при сериозно по-високи цени на самолетни билети и предпочитани хотели (отново ако има места). Стимулирането на инфлацията от Европейската Централна Банка означава, че спестяванията на вложителите в банките постепенно ще започнат да се обезценяват. Всъщност точно това е и една от идеите – да се стимулира потреблението.

За 2014 г. круиз пазара се оценява на 39,6 млрд. долара (ръст от 6,9% спрямо 2013 г.), дължащо се на по-големия брой пасажери, по-големия капацитет предлагане от страна на операторите и малко по-високите цени. Круиз пасажерите през 2015 г. се очаква да бъдат 22,2 млн., което ще бъде ръст от 3,2% спрямо 2014 г.