fbpx За да не останете на червено на Черния петък | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За да не останете на червено на Черния петък

Черният петък наближава (25.11). Само мисълта за това прави пръстите ни широки, започваме да кроим планове. За доказателство ще вметнем, че през миналата година българите са изхарчили над 66 млн. лв. на този ден в магазините.

Освен това голяма част от нас не спят по цяла нощ, за да се доберат и купят подарък на тънки цени за себе си или своите близки по повод наближаващите коледни празници.

Подвеждайки се по ниските цени, често пазаруваме емоционално и прескачаме лимита, който можем да си позволим. Подтиквани от мотото "е, няма такива цени, сега е моментът", пазаруваме и стоки, от които със сигурност не се нуждаем, а портмонето ни олеква още повече. Затова експертите на УниКредит Булбанк направиха списък с полезни съвети, които могат да спестят фалове в бюджета ви.

Ето и съветите, които ще ни помогнат да не прекалим с охарчването:

Направете си списък и бюджет

За да харчите разумно, трябва да планирате и задължително да си предвидите бюджет, който може да изхарчите на Черния петък. Най-добре е да си направите списък какво планирате да закупите с отделените пари. Накрая на списъка си нарисувайте червен картон и го поглеждайте всеки път, в който ви се иска да надхвърлите бюджета си, за да се подсетите какво ще се случи, ако „изкупите света“.

Не избързвайте с покупките

След като вече имате списък и бюджет, не бързайте да добавяте покупки в количката (важи предимно за онлайн пазаруването). Тази година по-големите вериги магазини обявиха, че готвят до 70% намаление. Вярно е, че стоките свършват бързо, но е добре да отделите няколко клика повече, за да не се „минете“.

Идват още промоции

Ако не успеете да купите нещо желано изгодно, не забравяйте, че тепърва идват коледните и новогодишните намеления.

Приятел в нужда се познава

Черният петък често означава лудо пазаруване на изгодни цени и понякога просто не можем да се сдържим да не надхвърлим бюджета. Е, тогава се доверете на приятел – може да откриете изгоден кредит, кредитна карта със специални условия или овърдрафт, с който да покриете екстра покупките.