fbpx За първи път човек срещу машина в световно състезание | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За първи път човек срещу машина в световно състезание

Първото Jeopardy! състезание между човек и машина ще се проведе на 14-ти, 15-ти и 16-ти февруари с два мача, които ще бъдат излъчвани в три последователни дни. Голямата награда за победителя е $1 млн., второто място ще спечели $ 300 000, а третото $ 200 000. Рътър и Дженингс ще дарят 50% от своята печалба за благотворителност, а IBM ще дари 100% от своята печалба за благотворителност.

Компютърната система Watson, кръстена на основателя на IBM Томас Джей Уотсън, е разработена от учени от IBM, които са имали сериозната задача да създадат компютърна система, която да се конкурира със способността на човека да отговаря на въпроси, зададени на стандартен език, бързо, точно и без колебание. Форматът Jeopardy! предоставя максимално предизвикателство, защото ключовете към разгадаване на тази игра включват анализ на сложни значения, ирония, загадки и други езикови задачи.

Jeopardy!, носителят на 28 награди Еми от създаването си през 1984 г., е записана в книгата за рекорди на Гинес за най-голям брой награди, получавани от телевизионна игра. Сериите са поставени на 1-во място по рейтинг с близо 9 милиона зрители. Jeopardy! е продуцирана от Sony Pictures Television, компания на Sony Pictures Entertainment.