fbpx Започва програма за финансова грамотност на учениците | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започва програма за финансова грамотност на учениците

 

 

Първата в страната образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9 до 11 клас стартира с подкрепата на Visa и банките. В 10 училища в цялата страна ще се провеждат часове по финансова грамотност, като част от кампанията „Нашите пари“, а преподаваните уроци следват специално разработени за програмата учебник и учебна тетрадка. Материалът покрива ключови финансови теми като икономика, финансови термини, лични финанси, изготвяне на бюджет, депозити, кредити, инвестиции и др.

 

„Днес е широко разпространено мнението, че за да се предпази в дългосрочен план устойчивостта на дадена икономика, е от съществено значение настоящите и бъдещите потребители на финансови продукти да разполагат с необходимите финансови познания и умения, така че да бъдат в състояние да взимат информирани и разумни решения. Освен това, между отличните финансови познания и успеха на предприемача съществува тясна връзка. Visa и българските банки ще осигурят точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

 

Целта на програмата е да научи младите хора как да разпределят своя бюджет и да правят разумен избор относно личните си финанси. За учебната 2016-2017 г. програмата ще обхване 10 града в страната, като ще има и онлайн присъствие и активност в социалните канали, за да се постигне по-висока ангажираност и по-добро разбиране на темите.
Според представително проучване сред ученици от 9 до 12 клас, без познания по финансова грамотност, младите хора трудно управляват ежедневните си финанси или разпределят бюджета си. Ниското ниво на финансова грамотност сред тях се потвърди и от недостатъчните им познания по различни практически въпроси във финансовата сфера. Но по-голямата част от учениците (84%) биха желали да посещават часове по практическа финансова грамотност, показва също проучването.

 

Партньори в дългосрочния проект са също ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси), както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Уча.се, на която ще се публикуват редица видео уроци на различни финансови теми, включени в учебника. Учебните материали са отпечатани от издателство Просвета и са изготвени съобразно високите стандарти за съдържание в учебниците. Автор е Красимира Толина – училищен преподавател и обучител на учители по икономически предмети, с богати и задълбочени експертни познания.