fbpx Започват големите пътни ремонти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започват големите пътни ремонти

Започват големите пътни ремонти

Мащабна програма за рехабилитация на пътната мрежа І, ІІ и ІІІ клас по различни програми е подготвила Агенция „Пътна инфраструктура”. През следващите месеци ще стартира паралелното изпълнение на 76 проекта за 3100 км от националната пътна мрежа. По някои от тези обекти работата сега започва, а други вече се изпълняват. Ремонтните дейности по всички обекти да приключат до края на 2012 г.

Според представената от министъра статистика, състоянието на пътищата първи, втори и трети клас се влошава от 1984 насам. Данните показват, че 35-36 % от тях са в лошо състояние, 25-26 % са в средно състояние, а 42 % - са в добро състояние. Има участъци, които не са ремонтирани много отдавна, като отсечката Батак – Доспат, която не е ремонтирана от 1971 г.

Приключва изпълнението на 15 отсечки от първия етап на Оперативна програма „Регионално развитие”. В начална фаза е работата по втория етап на програмата. При провеждането на тръжните процедури по тези обекти е реализирана икономия от 192 млн. лв., с което ще се започнат 22 нови пътни участъка, съобщи министър Плевнелиев. Отсечките са предимно в Северна България, тъй като за тях има готови проекти, а някои от тях са към гранични контролно-пропускателни пунктове.

Започва и строителството на частта от магистрала „Хемус” от Шумен до Белокопитово. Завършването й ще помогне за по-бързото пренасочване на движението от първокласните пътища от Русе и Търговище в магистралния участък в посока Варна.

Голяма част от обектите, които се изпълняват чрез държавни инвестиционни заеми от Европейската инвестиционна банка и Световна банка, вече са в строителство. За изпълнение са предвидени и обекти, които ще бъдат финансирани от държавния бюджет, като например пътя от Ямбол до Елхово, който е в изключително лошо състояние. Той не може да бъде финансиран по оперативните програми и затова ще се прави с бюджетни средства. Ремонтната програма на Агенция „Пътна инфраструктура” е съобразена с летния трафик. Отсечките, включени в нея, са извън основния транзитен поток и за тях са предвидени обходни маршрути. 

Facebook коментари