fbpx Жилища без акт 16 излизат отново на мода | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Жилища без акт 16 излизат отново на мода

Жилища без акт 16 излизат отново на мода

Имотите в строящи се жилищни кооперации, които все още не са получили Акт 16, отново стават атрактивни за купувачите на пазара. За такива имоти са 8% от жилищните кредити през август, като в предходните месеци този процент рядко надхвърляше 4%. Този вид строителство беше сред най-пострадалите от кризата и страдаше от отлив на интерес от страна на купувачите, но през последните месеци отново се радва на повишено внимание. Причините са няколко – цените на имотите между Акт 14 и Акт 16 са по-атрактивни от тези на завършените жилища, новите строежи са с добри локации, все още има избор на етажност и разположение, и не на последно място – възможността жилището да се довърши съобразно изискванията на купувача.

Банките финансират клиенти с добра кредитна история, които търсят да купят жилище, споделят от Кредит Център. Липсата на Акт 16 не е пречка за финансиращите институции, ако потребителите са изрядни платци. В същото време се проверява и строителната компания, която изгражда жилището. Задължително условие обаче е сградата да е получила Акт 14. Финансирането става на части, по схема, договорена с банката и строителя, като може да се получи кредит до 80% от стойността на имота в завършен вид.

Купувачи на жилища без Акт 16 са предимно млади семейства с деца и хора във възрастовата група до 40 години. Те предпочитат да купят нов апартамент, който се нуждае само от довършителни работи и обзавеждане, отколкото да инвестират средства в имот в стара сграда със зле поддържани общи части, която има нужда от саниране на фасадата и подмяна на основни инсталации. Във финансово отношение профилът на клиентите за апартаменти, които предстои да получат разрешение за ползване се определя като „хора със стабилни и сигурни доходи, които не разполагат със значителен обем пари в брой, но не се притесняват да изтеглят кредит и за 80% от стойността на имота, тъй като имат ясна дългосрочна перспектива за погасяването му”. Клиентите, които купуват апартамент преди Акт 16, без съмнение печелят от по-ниската цена, на която придобиват имота. От друга страна, изключително важна за тях се оказва възможността да „начертаят” жилището по свой вкус, така че да имат разпределението и помещенията така, както винаги са желали.

Средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната за месец август 2011 г. е 37 960 евро, сочат данните на Кредит Център. Това е с около 2500 евро по-малко, отколкото отчетения пик през месец юли, което консултантите обясняват с отпускарския период и с все повече активизиращите се пазари в по-малките градове на България, където и цените на имотите са по-ниски. По данни на кредитните консултанти, съотношението евро/лева за страната през изминалия месец е 90/10.

Най-голям се запазва средният размер на изтеглените кредити в София - 48 650 през август като следват градовете Варна, Бургас и Пловдив.

Най-често потребителите вземат ипотечен заем, който е между 10 000 и 30 000 евро, показва още статистиката. 44,2% от изтеглените кредити през август са с този размер. Почти такъв дял - 39,3%, заемат и кредитите от 30 000 до 50 000 евро. По-слабо търсени са заемите над този размер. Ипотечен кредит между 50 000 и 70 000 евро през последния месец са теглили 9,5% от клиентите, а над 90 000 евро - 1,8% от тях. Делът на сумите до 10 000 евро е 1,7%.
85,4% от домакинствата, теглили ипотечен кредит през август, са с доход от 1500 до 2500 лв., сочат данните на кредитните консултанти. Увеличава се броят на клиентите, които се решават на ипотечен кредит при семеен бюджет до 1500 лв. на месец – 10,6% спрямо 10,1% за предишния месец. С приходи от 2500 до 4000 лв. на домакинство са 3,3% от получилите ипотечни кредити през август, а с над 4000 лв. – 0,7%.

Facebook коментари