fbpx Жълтият метал поевтиня през март | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Жълтият метал поевтиня през март

Жълтият метал поевтиня през март

След като през първите два месеца на годината златото поскъпна с 15.6% в долари, 11.9% в евро още в самото начало на март цената на благородния метал претърпя низходяща корекция и до края на март регистрира месечен спад от 6.1% в долари, 6.4% в евро.

На 29 февруари златото затвори на равнища от 1 788 долара или 1 340 евро за трой унция на Лондонската борса за търговия на злато. Непосредствено след затварянето на лондонския пазар и стартирането на търговията в САЩ бе регистриран спад в цената на златото. За периода от 29 февруари до 2 март жълтият метал изгуби между 3% и 4% в различните основни валути. Като основна причина за поевтиняването анализаторите посочиха речта на председателя на Федералния Резерв – Бен Бернанке. Според експертите повечето инвеститори са очаквали обявяването или поне намек за трета по ред програма за количествени улеснения от най-главния в централната банка на САЩ. По принцип, програмата за количествени улеснения е еквивалентна на печатане на пари, обезценява валутата и има инфлационен ефект, а златото се приема като добър щит срещу обезценяването на валутите. Такъв намек липсваше и анализаторите смятат, че това е разочаровало инвеститорите и е провокирало ликвидиране на позиции в злато. Като цяло, промяната в перспективите за нова програма за количествени улеснения диктуваше движенията в цената на златото и инвеститорските настроения през целия месец.

Други експерти пък лансираха версията, че резкият спад от началото на март не е координирано действие от страна на много инвеститори, а по-скоро една или няколко големи сделки. Според непотвърдени източници на сайта Goldcore става въпрос за продажба на 31 тона злато на Чикагската стокова борса, при която посредник е била инвестиционната банка  JP Morgan, действаща от името на голям азиатски фонд.

Сред другите основни икономически събития, които определиха траекторията на цената, бяха постигнатият компромис с частните инвеститори в гръцки дълг и оптимистичните данни за щатската икономика. Постигнатото споразумение с частните инвеститори облекчи поне моментно страховете на инвеститорите относно възможността за гръцки фалит, докато добрите макроикономически данни от САЩ дадоха малка искра на надежда, че щатската икономика вече изплува от кризата, започва стабилно възстановяване и няма да предприема нова програма за количествени улеснения. На този макроикономически фон търсенето на „сигурни убежища”, за каквото е възприемано златото, бе по-слабо и цената се консолидира в рамките на 1612 – 1700 долара.

Не на последно място следва да се посочи и продължилата 3 седмица стачка на бижутерите в Индия, която допълнително сви търсенето на физическо злато от един от най-големите потребители в световен мащаб.

Макроикономическата среда крие достатъчно рискове, които подкрепят цената на златото.
Макар че март бе доста добър месец за акциите, то златото успя да се консолидира в рамките на 1610 – 1700 долара и не бяха регистрирани значителни разпродажби от страна на инвестиралите в жълтия метал. Инвеститорският интерес успя да подкрепи цените въпреки стачката на бижутерите в Индия и започналите в началото на април празници в Китай. Реално, двете държави са най-големите купувачи на злато и въпреки тяхното отсъствие от физическия пазар, цената на златото остана относително стабилна. През първата седмица на март инвеститорите в борсово-търгувани фондове добавиха нови 4 тона към вече акумулираните си позиции, като те достигнаха рекордните 2410 тона. Въпреки слабото представяне на златото през месеца, към края на март позициите им са едва с 0.5% под рекорда от началото на месеца.

В краткосрочен план, най-големият риск към момента се крие във възможността за ескалация на геополитическо напрежение в Иран. Въпреки че анализаторите не очакват да се стигне до военни действия преди да изборите в САЩ това лято, то те признават, че такива събития са трудно предвидими и всяко едно усложнение на конфликта може да доведе до политическа и икономическа несигурност, поскъпване на петрола и повишаване на инфлационния натиск – достатъчно добра предпоставка инвеститорите да се обърнат към златото.
В средносрочен план, експертите на банката гледат на златото като на застраховка срещу неблагоприятна икономическа конюнктура. Въпреки че дълговата криза в Европа слезе поне за кратко от първите страници на медиите, то структурните проблеми далеч не са решени и е въпрос на време дълговата криза да изплува отново сред страховете на инвеститорите.

Анализаторите отбелязват, че според тях инвеститорите с дългосрочни перспективи продължават се придържат към убеждението си, че предстоят още програми на количествени улеснения, които рано или късно ще отключат инфлационната спирала , което пък на свой ред ще е благоприятно за цената на златото. Макар че към момента от Федералния Резерв на САЩ са по-скоро оптимистично настроени спрямо щатската икономика, то вероятността за нови икономически стимули не бива да се изключва с лека ръка.

Въпреки поевтиняването на жълтия метал през март, редица инвестиционни банки запазиха оптимизма си спрямо златото. Анализаторите на Morgan Stanley потвърдиха прогнозите си от началото на годината, като очакват златото да достигне нива от 1845 щатски долара за трой унция през 2012 г. и 2175 долара през 2013 г. 

Facebook коментари