fbpx Златният рудник "Ада тепе" на „Дънди Прешъс Металс" в Крумовград заработи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Златният рудник "Ада тепе" на „Дънди Прешъс Металс" в Крумовград заработи

Златният рудник "Ада тепе" на „Дънди Прешъс Металс" в Крумовград заработи

Първият нов рудник в България за последните 40 години, разработен от „Дънди Прешъс Металс”, беше официално открит в Крумовград.

 

За церемонията по откриването пристигнаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът  Мариана Николова, министърът на финансите Владислав Горанов, кметът на града Себихан Мехмед, председателят на „Евромин” Марк Раховидас. Специално за събитието в България долетяха и членовете на борда на директорите на канадските Дънди Прешъс Металс и Дънди корпорация.

До момента 280 млн. лв. е до сега инвестицията на „Дънди прешъс металс” ЕАД в Крумовград е 164 млн. долара или приблизително 280 млн. лв. 280 са наетите, които вече работят в рудник „Ада тепе“ и обогатителната фабрика, като 90% от тях са местни жители.

 

Средната работна заплата в момента е малко над 2100 лв., а най-ниската – 1 600 лева, като тук не влизат заплатите на мениджмънта. Годишният добив на руда е между 800-850 000 тона, от която след преработката се добива концентратът. В един тон от него има около 350 гр. злато, като може да стигне до 650 и дори 1000 гр., а от изваденото досега в Крумовград се вижда, че добивът е повече от задоволителен. Колкото и да е странно, концертратът представлява черна пръст, от която след доста следващи обработки се стига да познатото ни жълто злато. В Крумовград се добива само концентрат. В момента произведените тестови количества са предоставени за проби на 6 металургични комбината в България (на "Аурубис" и КЦМ) и в чужбина. След резултатите и цената ще се знае къде ще се продава продукцията.

Технологията на добиване на рудата е изключително модерен като се работи със сензори, които „разшифроват” местата на рудата и баластрата.
В рудника е изградена инсталация за пречистване на промишлените води, които достигат качеството на питейни. Над 4 млн.лв. са вложени в археологически проучвания, като са открити 18 тона керамика и предмети. Предстои да се изгради е музей на рудодобива. До рудника е изградена инфраструктура, а целият е покрит с wi-fi.

 

Дънди са предвидили още 17 млн. лв. за развитие на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, спорта и опазване на културното наследство.
Съвместно с община Крумовград компанията е създала фонд за подпомагане на микро, малък и среден бизнес за насърчаване на предприемачеството на територията на общината. Финансовият ресурс на фонда е 5 млн. долара в следващите осем години, докато ще бъде и живота на мината, въпреки, че с продължаващите проучвания, животът и може да се окаже и по-дълъг. Но след предвиденото засега закриване, хората, които са работили там ще имат възможност за следваща работа и да останат в региона. Инвестиционните проекти се набират до средата на септември

Вицепрезидентът на „Дънди Прешъс Металс” инж. Илия Гърков сподели, че обектът е изключително постижение и най-добрия такъв обект в света за момента. „Удовлетворен съм напълно както от работата на екипа, така и от резултатите, които постигнахме. Искам да благодаря на местната общност, на местната управа, на областната управа, на неправителствените организации, които ни помогнаха да направим този обект по-добър и да бъдем пример в нашия бранш. Поздравявам всички наши колеги и служители, колегите от минната общност с миньорския празник!”, допълни той.

 

Технологична новост в сферата на опазването на околната среда в минната индустрия е изграденото Интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци, което осигурява пълно рециклиране на производствените води и прогресивна рекултивация.

 

Рик Хаус, президент и главен изпълнителен директор на „Дънди Прешъс Металс” и  Джонатан Гудмън, председател на Съвета на директорите на „Дънди Прешъс Металс“ поздравиха официалните гости и служителите на компанията от Челопеч и Крумовград за постигнатия успех. Те увериха, че минно-обогатителният комплекс „Ада тепе” ще продължи да функционира съгласно най-високите стандарти за безопасност, опазване на околна среда и отговорност към обществото.
Рудникът започна работа в края на юни 2018 г., а след него и интегрираното съоръжение за производствените отпадъци, съставени от инертни материали. Обогатителната фабрика започна през март т.г., а преди седмица бяха получени и всички разрешителни за работа.

 

Инвестициите на „Дънди Прешъс Металс” в България са над 1 млрд. лева. Компанията стартира дейността си в страната преди 15 години. През този период инвестира в модернизацията на подземния рудник Челопеч, превръщайки го в най-модерното минно предприятие в България. Екипът от български специалисти, който днес работи в компанията е на световно ниво. 

 

Крумовград се намира в Южна България и е трети по големина в областта след Кърджали и Момчилград. Административен център е на община Крумовград. Жителите са около 5 хил. Пътищата до там са в отлично състояние. Единият вариант (който е за препоръчване) е след Хасково да се поеме към язовир Студен Кладенец, където се откриват прекрасни гледки и се пътува но живописен път, но осеян с много завои и на доста места свободно разхождащи се по пътя крави. Другият вариант е от Хасково да се поеме към Кърджали и оттам 50 км, също с много завои, до Крумовград. 

 

снимки: авторът