fbpx 15 години от първата онлайн транзакция в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

15 години от първата онлайн транзакция в България

Коледните и новогодишни празници са свързани с много положителни емоции, но над 20% от българите харчат неразумно по това време на годината. Финансовото състояние на домакинствата традиционно се влошава като резултат от необмислени празнични покупки. Около 10% от работещите очакват коледни бонуси, които не получават, а това допълнително утежнява семейния бюджет

Празничната еуфория през декември може да се отрази пагубно на бюджета на съществена част от българските домакинства. Тази тенденция става все по-видима с всяка изминала година, предупреждават от сайта за кредитни консултации www.creditpoint.bg и съветват българите да бъдат внимателни, защото сега е времето да вземат мерки и да не допуснат прекомерно задлъжняване. Нерядко през януари домакинствата закъсняват и изпитват затруднения дори с плащането на задължителните сметки за ток и парно, както и на вноските по кредити.

„През последните няколко години се наблюдават проблеми с покриване на разходите за комунални услуги, плащания по кредити и текущите разходи на домакинствата през месец януари“, коментира кредитния експерт Тихомир Тошев. „Дори да има и други фактори за това, основната причина за повечето потребители са именно зле планираните разходи около коледните празници. Хората харчат не само повече от предвиденото от заплатите си, но и посягат към спестяванията“, допълва Тошев.

По думите му поради неразумното харчене за празниците годината на тези потребители стартира с необходимостта от редица лишения, за да успеят да погасят задължителните си разходи. По този начин лесно се стига и до забавянето на вноските по кредити, което води и до натрупване на допълнителни задължения от наказателни лихви. Обикновено финансовите затруднения имат „домино“ ефект и продължават и през февруари и март.

„През последните седмици туроператорите обявят ръст на записванията, търговските центрове вече имат разпродажби, всички възможности, които на пръв поглед са изгодни, могат да се окажат капан за хората с по-ниски доходи, които като че ли най-често се изкушават да надскачат възможностите си”, коментира Тошев. По думите му финансовата култура на българите се повишава плавно през последните години, а тегленето на потребителски заем за посрещане на Коледа и Нова година вече е рядкост, но неправилното планиране на празничните разходи продължава да се разраства като тенденция.

Според проучването задлъжняването е характерно за потребителите с по-ниски до средни доходи, които не са свикнали да следят финансите си. Прогнозата на експертие за януари 2015 г. е да станем свидетели на нов ръст в закъснялото покриване на задължителни разходи.

„Въпреки наличието на много безплатни мобилни приложения за лични финанси много малък процент от домакинствата у нас имат създаден този навик – стриктно и редовно да проследяват разходите си, респективно да си правят бюджет, който да изпълняват”, коментира Тошев. “Преди да пристъпят към покупки и резервиране на ваканции, домакинствата трябва да обмислят внимателно действията си и да преценят дали и как това ще се отрази на следващите няколко месеца. Изникването на непредвидени разходи също не бива да се забравя“, съветва Тошев.

Друг проблем се явяват коледните бонуси. По данни на консултантите от www.creditpoint.bg от предходни години, близо 10% от работещите, въпреки че очакват бонуси, не ги получават. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година. Затова съветваме онези, които нямат вписани в трудовите си договори допълнителни доходи, да се въздържат от включването им в бюджета си преди реално да са ги получили.