fbpx 2/3 от хората са били жертва на интернет заплахи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

2/3 от хората са били жертва на интернет заплахи

 

Най-разпространените интернет заплахи са нежелан контакт с друг потребител, грубо отношение, тролене, нежелани съобщения със сексуален контекст и онлайн тормоз. Това показва проучването Digital Civility Indexу. Две трети от анкетираните заявяват, че са ставали жертва на интернет заплахи, като процентът нараства до 78%, когато запитаните включат и преживяното от техни приятели и роднини. Половината от анкетираните твърдят, че се чувстват много притеснени от онлайн заплахи, докато 62% не знаят къде могат да потърсят помощ. Сред най-честите последици от негативното онлайн общуване са загубата на доверие при 30% от запитаните, повишените нива на стрес (при 23%) и прекратяване на приятелство (при 18%).

Данните от проучването сочат, че 30% от анкетираните са бил изложени на онлайн риск в рамките на една седмица или месец, докато 12% споделят, че това се случва всеки или почти всеки път, когато са онлайн. В резултат, 42% от участниците в изследването са променили настройките за лична информация в социалните мрежи, които използват, и 42% значително са намалили обема от лична информация, която споделят на профилите си. 

Според Digital Civility Index случаите на онлайн тормоз са най-често срещани в Русия и ЮАР. Потребителите в Мексико най-често стават жертва на сексуален тормоз, докато в Китай най-разпространената онлайн заплаха е кражбата на лични данни и информация. Държавите, където етичните норми за онлайн поведение се спазват най-много, са Великобритания, Австралия и САЩ. Разликите спрямо различните държави могат да се обяснят със зрелостта на онлайн обществото и местните културни особености. В държавите с по-зряло онлайн общество се наблюдават по-малко случаи на неетично поведение, докато в останалите рискът е много по-висок, както и вероятността жертвата и нарушителят да се познават лично.

Във всички държави, независимо от разликите в резултатите, най-честият източник на онлайн рискове и нарушения е Facebook, която е най-използваната социална мрежа и в България. 

„Дигиталните етични норми означават да се отнасяме към другите с уважение, достойнство и съчувствие. Изследвахме рискове, с които потребителите могат да се сблъскат всеки ден, като нежелани съобщения със сексуален контекст, тормоз и обидни коментари. След това измерихме какви са последиците от това в реалното ни ежедневие. Онлайн рисковете могат да имат истински негативно влияние върху начина ни на живот“, коментира Майкъл Кьогелер, генерален директор на Майкрософт за район Multi-country Europe.

Участниците в проучването са на възраст между 13 и 74 години от 14 държави (Австралия, Белгия, Бразилия, Чили, Китай, Франция, Германия, Индия, Мексико, Русия, ЮАР, Турция, САЩ и Великобритания). В основата на проучването са 17 онлайн заплахи, разпределени в четири категории – поведенчески, заплахи за репутацията, сексуални заплахи и навлизане в личното пространство.