fbpx 3 тактики за задържане на клиентите чрез социалните медии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

3 тактики за задържане на клиентите чрез социалните медии

В прочита на седмичните новини от света на социалните медии, заедно с тези за появата на Facebook Stories в мобилното приложение (по подобие на опцията в Instagram, потребителите вече могат да споделят снимки и видеа в компилации на върха в news feed), попаднахме на интересен анализ от socialmediaexaminer на тема свързана със задържането на настоящите ни клиенти. Защо е важно?

За никого не е тайна, че намирането на нови клиенти може да бъде ключово за нашия бизнес, но някои статистики ни карат да бъдем особено внимателни към вече настоящите ни такива. Например, според Market Metrics, да спечелим от клиент, който вече е взаимодействал с нашия бизнес е с 60% до 70% по-лесно, отколкото от бъдещ такъв. Да достигнем до нов клиент може да се окаже и много по-скъпо за нас, тъй като често се касае до рекламни бюджети.

Успешен инструмент в битката за задържане на клиенти могат да бъдат социалните медии, тъй като те са лични и предоставят детайлна информация за потребителите. Предлагаме ви няколко тактики в социалните медии, които могат да ви помогнат в общите усилия за успех и в задържането на настоящите ви клиенти.

Опознайте клиентите си като индивидуалности

Потребителите не желаят да бъдат разпознавани като една тълпа. Те са индивидуалности, със собствени навици и предпочитания. Отделете достатъчно време в проучване на вашата същинска фен база и отношението й към вашия бизнес. Какво се харесва, не се харесва, или може да се подобри. Социалните медии дават достатъчно информация за предпочитанията на вашите клиенти. Тази информация може да ви помогне в изграждането на подходящо съдържание за тях. Една елементарна анкета или допитване някъде в уебсайта ви или профилите в социалните канали, също може да помогне в подобно профилиране на съдържанието за социалните медии.

Използвайте обратната връзка ефективно

Да бъдем в социалните медии често означава да бъдем на разположение за нашите клиенти 24/7. За някои бизнеси социалните медии се превърнаха в инструмент за поддръжка. Самите социални медии приеха тази роля и вече предлагат много по-качествено преживяване за потребителите. Например, във Facebook и Twitter можем да настроим автоматизирани посрещащи съобщения, когато получим запитване. В тези съобщения е вероятно да посочим времето, за което ще отговорим и характера на отговорите, които можем да предоставим. Във Facebook се предлага използване на messenger кодове за споделяне и линкове, които да водят потребителя директно до чат с нашия бизнес. Поощрявайте този вид комуникация, ако кара потребителите ви да се чувстват комфортно.

Помогнете на вашите потребители да говорят за вас

Голяма част от потребителите в социалните медии споделят за преживяванията си с брандовете, с които взаимодействат. Или по-точно в цифри, според проучване на Pew за декември 2016, 39% от възрастните хора в САЩ споделят за преживяванията си с брандове, докато за поколенията на Millennials и X статистиките сочат приблизително 55% и 50%. Потърсете мнения на ваши потребители в социалните медии и ги споделете чрез вашия Facebook или Twitter акаунт. Когато го сторите, можете да създадете вирусен ефект и да достигнете до още по-голям брой клиенти. Ако попаднете на негативен коментар, това е удобен момент да се свържете с клиента директно и да се опитате да повлияете на мнението му, като изложите коректно своите факти.