fbpx Спад от 6% в доверието към създателите на съдържание в социалните мрежи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Спад от 6% в доверието към създателите на съдържание в социалните мрежи

Забелязва се спад от 6% в доверието към създателите на съдържание в социалните мрежи, въпреки че 47% от потребителите споделят, че не биха спрели да следват дадено лице, ако то е замесено в обществен скандал. За 92% от компаниите позитивният имидж е най-важен критерий за работа с инфлуенсъри в сравнение с 71% миналата година. 64% от компаниите и тази година избират лица, които най-естествено ще разкажат посланията им. 88% избират спрямо това дали лицето отговаря на бранд същността и ценностите, което е три пъти повече спрямо 2022 г. Това са част от данните от проучване на PR агенция MSL Sofia, част от Publicis Groupe България, съвместно с маркетингова агенция Pragmatica, представят второто издание на „Пулсът на инфлуенсър маркетинг пазара в България 2023“.

През 2023 г. автентичното съдържание е все по-търсено от 67% от потребителите, като споделят че държат лицата да показват реални примери и продукти, които ползват в ежедневието си, смятайки че по този начин доверието към предоставяната информация би било по-голямо. Проучването показва, че 96% от инфлуенсърите държат да тестват продуктите и услугите, преди да пишат за тях.

Тази година с 6% повече потребителите използват инфлуенсър съдържанието за разтоварване и забавление, за да избягат от стреса на ежедневието (63%, спрямо 57% през 2022 г.). Темите, които предизвикват най-голям интерес сред потребителите, са: пътувания (54%), красота (50%) и мода (47%). Друга тема, която набира популярност през 2023г., е „личностно развитие“ (43%), особено във възрастовата група 18 - 29г., въпреки че по-малко инфлуенсъри споделят тази тема тази година (24%, спрямо 39% през 2022 г.). Запазва се и тенденцията потребителите във всички възрасти да смятат за важно инфлуенсърите да застават зад социалнозначими каузи (75%). 53% от създателите на съдържание споделят, че биха подкрепили социални каузи.

Instagram остава най-предпочитаният канал за инфлуенсър съдържание и при трите целеви аудитории на проучването за втора година. Facebook отново заема второ място. TikTok продължава да е на заден план както за брандове, така и за инфлуенсъри, а потребителите избират канала като четвърти предпочитан.

Българите следват с 2% повече лица придобили популярност по дадена тема (микро, макро и нано инфлуенсъри) спрямо миналата година, и с 3% по-малко известни личности. Младите (18-29г.) следват повече лица набрали популярност (80%) и най-малко експерти (20%) за разлика от възрастните (40-50 г.) (40%).

Също се наблюдава ръст в работата между компании и експерти (32% спрямо 29% през 2022 г.) и между компании и нано инфлуенсъри (16% спрямо 11% през миналата година).  В допълнение, 52% от брандовете работят с макро лица, което е с работят с 19% по-малко с макро лица спрямо 2022 г. Виртуалните инфлуенсъри все още не са придобили особена популярност сред хората, но имаме двоен ръст за познатост прямо изминалата година 40% от анкетираните са чували за виртуални инфлуенсъри, 35% гледат на тяхно позитивно, но 30% не следват такива.

Потребителите във всички възрастови групи отново предпочитат видео съдържанието със значителен ръст от 10% (58%) и губят интереса си към снимки (17% в сравнение с 25% през 2022г.). Видеото остава предпочитан формат и при брандовете (92%), както и снимковото съдържание (52%). Предпочитанията към сторита няма промяна, като при брандовете този формат е по-предпочитан (64%), докато при инфлуенсърите има спад с 15%. Лайф включванията нямат почти никакъв интерес от никоя възрастова група.

На снимката: Ива Григорова, директор PR бизнес на MSL Sofia и Диньо Маджаров, директор „Изследвания“ в Pragmatica