fbpx Корпоративният маркетинг - 6 елемента, за да изградим своята империя | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Корпоративният маркетинг - 6 елемента, за да изградим своята империя

Корпоративният маркетинг - 6 елемента, за да изградим своята империя

Всяка компания е отделна търговска марка - например, като продуктите на Procter&Gamble, които могат да са от различни търговски марки, но с гаранцията за качество и достъпност от компанията.
Концепцията за корпоративния маркетинг обединява 6 елемента, наричани още шестте К, които търпят своето развитие от 50-те години на миналия век:

  • Корпоративна идентичност,
  • Корпоративна репутация,
  • Корпоративен имидж,
  • Корпоративна комуникация,
  • Корпоративно брандиране,
  • Корпоративна организация.

Тези елементи заключват различен обем съдържание в себе си, на пръв поглед - припокриващи се понякога. Но накратко това е системата, заедно с инструментариума и практиките, които разграничават вашия бизнес от останалите.

Какви са ползите от развитието на корпоративния маркетинг?

Най-напред, това е създаване на общ образ на вашата компания пред конкуренти, потребители, служители.
Пример: Майкрософт е компания, която стимулира свободата на творчество и обратната връзка, затова всички знаят, че там се ходи на работа по тениска и дънки. И са достатъчно големи, за да си го позволят. Имате ли вече мнение дали искате да работите с Майкрософт или за Майкрософт?

Корпоративният маркетинг започва от началото на всяка компания, искате или не, и отразява мирогледа на своя основател и собственик - отношението му към спазването на йерархия, към деловото представяне, към промените, към лукса, дори и цветовото му усещане, защото най-вероятно той/тя са одобрили първото лого на компанията. Което означава, че ако логото на компанията е червено, (евентуално) щорите в офиса ви не са оранжеви. И, спокойно, на спортния ден на компанията няма да получите розови тениски.

Оформянето на всичките 6 К

Започва от първите дни на съществуването на една организация. Затова за всеки създател на фирма е полезно възможно най-рано да постави основите на бъдещата си корпоративна политика чрез упражнение на тема “корпоративна мисия” - къде искам да стигна и как да го направя. Резултатът от това упражнение изключително много улеснява иначе безбройните действия по планиране и изпълнение на шестте К, както и при назначаването на нови служители, при вземането на оперативни решения, така и при планиране на коледното парти и подаръците за клиентите.

Традициите са това, което са
За всеки, който детайлно планира дейностите по цялостния образ, има един-единствен въпрос, на който трябва да си отговори - но с отговор, валиден за всеки материал/събитие/процес в компанията си: последователен ли е?  Т.е. в съгласие ли е с досега изградения образ и принципи на фирмата? Защитава ли цялостния ? образ? Показва ли за ПОРЕДЕН път, че логото и офисът ви са червени, че сте експерти и т.н. (ако не го защитава, поне да не му противоречи - ако сте новаторска компания, не правете фирмени представяния в царския дворец; царският дворец е по-подходящ за организация, която иска да бъде смятана за наследник на традиции, престиж и дългогодишни практики).

Всъщност един от най-добрите образци на корпоративния маркетинг е монархията - дългогодишна система от практики и последователен образ, с ясна организация, със система за изграждане и поддържане на репутацията, имиджа, комуникацията и, безспорно, своя уникална идентичност. За всяка компания, в този смисъл, дейностите по развитие на корпоративния маркетинг могат да бъдат обобщени с въпроса - Как да изградим своята империя”.

 

Facebook коментари