fbpx 36% от услугите по поддръжка на сгради в България са възложени на външни компании | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

36% от услугите по поддръжка на сгради в България са възложени на външни компании

Обемът на пазара на фасилити мениджмънт услуги в България е достигнал 4 млрд. лв. през 2013 г., сочи изследване на австрийската компания Reality Consult, представено по време на 9-та международна конференция „Фасилити мениджмънт: Реализация в България“. Въпреки че според изследването Румъния е най-привлекателният пазар за развитие на ФМ в Югоизточния регион (Молдова, Румъния, България и Македония), България в най-голяма степен се е доближила до развитите пазари в областта на професионалната поддръжка на сгради, какъвто е този в Австрия, например.

По отношение на аутсорсинга България заема първото място в Югоизточния регион с обем на пазара на аутсорснатите ФМ услуги от 1,4 млрд. лв. Според проучването 36 на сто от дейностите по поддръжка на сградите в България са били възложени на професионален външен изпълнител. Очакваният ръст от средно 3% за периода 2014 – 2020 г. на брутния вътрешен продукт на страната е добра икономическа предпоставка за развитието на ФМ бизнеса.

Именно развитието на сектора на професионалната поддръжка на сгради и активи бе във фокуса на деветото издание на международната конференция „Фасилити мениджмънт: Релализация в България“, която се проведе на 23 и 24 октомври в столичния хотел „ХолидейИнн“. Тази година събитието се отличаваше със силно международно присъствие: сред лекторите бяха Петер Пришъл, управител на Reality Consult, Куниберт Ленъртс от ТУ Карлсруе, председателят на Европейската ФМ асоциация (EuroFM) Рон ван дер Веерд, Левент Алатлъ от турската компания Garanti Koza и Али Алсуваиди от Близкоизточната фасилити мениджмънт асоциация (MEFMA).

Конференцията бе и платформа за подписването на меморандум за сътрудничество между MEFMA и Българската фасилити мениджмънт асоциация (БГФМА), който ще спомогне не само за обмяната на опит между двете организации, но и за включването на фасилити мениджмънта още при проектирането на нови сгради.