fbpx 3D печат беше показан на седмицата на модата в Париж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

3D печат беше показан на седмицата на модата в Париж

Холандската дизайнерка Ирис ван Херпен представи на Седмицата на висшата мода в Париж, новия си модел, създаден чрез 3D печатната технология на белгийската компания Materialise (Материалайз). Модният проект използва последната дума на съвременните ЗD технологии, които водят до революция в модата и дизайна, по същия начин както това вече се случи в полето на медицината. Materialise е пионер в 3D моделирането, развило се от университетски проект до мултинационална компания, с финансовата подкрепа на ЕС.

По повод на последната колекция Свен Херманс, мениджър клиенти на Materialise, каза: „За първи път работим с Ирис ван Херпен за създаването на облекло-хибрид, което включва уникални прозрачни структури, наподобяващи човешки кости, създадени с лазерна стереолитография. Изработени по 3D технологията, облеклата са без шев и винаги точно по мярка. Вълнуващо е да работиш с Ирис ван Херпен, да си част от създаването на нейните геометрични идеи. Когато проектираме облекла в сложни геометрични форми, които трябва да бъдат създадени бързо и като едно цяло, 3D моделирането дава възможности, които нито един друг метод за създаване на дрехи не предлага.”

Как се създава 3D модел

Белгийският архитект и графичен дизайнер Исая Блох проектира модела на компютър преди да бъде оптимизиран за 3D печат чрез софтуер на Materialise. На този етап се отстраняват определени недостатъци или дефекти преди процеса на изпълнение. Моделът става реалност чрез технологията лазерна стереолитография, при която предметите се създават пласт по пласт. UV-лазери сканират модела върху течна смола, която се втвърдява и 3D изделието постепенно става реалност.

Materialise е финансиран от ЕС

Materialise започва като университетски проект, фокусиран върху приложението на бързото създаване на прототипи. С разрастването на компанията, проектът започва да обслужва хирургията, като осигурява изключително прецизен модел на органите на пациента, след преглед на ядреномагнитен резонас или скенер за компютърна томография. Прототипът на органа помага за по-доброто диагностициране, както и за планиране на операцията. Прототипите се използват и като образци за хирургични импланти и протези. В резултат на постоянни изследвания, насочени към иновативните технологии, финансирани от ЕС, днес 3D технологиите на Materialise се използват в медицината, автомобилостроенето и производството на стоки за масова употреба. Компанията вече е мултинационален лидер в 3D печатните технологии, осигурява работа на 900 души, подпомага европейската индустрия и създава работни места в страните от ЕС.

3D моделирането вече е важна технология за създаването на единични прототипи при проектирането на съвсем нови продукти. Прототипът дава възможност за бърза обратна връзка с дизайнерите и инженерите по развойна дейност на етапа на проектирането. Наскоро, тази технология беше използвана в продукцията на Феникс Опера Хаус във Венеция, „Мадам Бътерфлай” – постановка на съвременната японска художничка Марико Мори. Жорис Дебо, творчески директор в Materialise и „Марико Мори студио” създадоха чрез 3D печатната технология специални крила за костюма на главната героиня.

3D моделирането вече е разпознато като цялостна производствена технология. Предимствата и потенциала са многостранни. Наличността на стоката на склад не е необходима, когато може да са моделираш на момента онова, което трябва. Времето, за което стоката стига до пазара също се съкращава. Технологията позволява изработването на множество уникални продукти и изделия по поръчка. Могат да се създават сложни форми, които е невъзможно да бъдат произведени чрез традиционните техники.

Европейско финансиране на научни изследвания и иновации
През 2014 г. Европейския съюз ще стартира нова, 7-годишна програма за финансиране на научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. От 2007 г. до сега, ЕС е инвестирал близо 50 милиарда евро в проекти за научни изследвания и иновации, подкрепяйки по този начин икономическата конкурентоспособност и разширявайки границите на човешкото познание. Бюджетът на ЕС в тази област е 12% от общите обществени разходи за научни изследвания на всяка една от 27-е държави членки на ЕС и се фокусира главно в области като здравеопазване, околна среда, транспорт, храни и енергия. За допълнително насърчаване на инвестициите в частния сектор и създаването на висококвалифицирани работни места, ЕС развива изследвания в партньорство с фармацевтични, космически, автомобилни и електронни индустрии. Хоризонт 2020 ще се фокусира още повече върху превръщането на отличните идеи в пазарни продукти, технологии и услуги.