fbpx Аксесоарите в деловия свят | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Аксесоарите в деловия свят

Запълвате ли графите на календара си със среща след среща? Сега е сезонът на годишни договаряния, на гласене на бюджети, на планове за следващата година. Освен, че трябва да сте здраво „подковани“, когато отивате на подобна среща, не забравяйте, че вашият външен вид е първата крачка по пътеката напред. Успешната среща разбира се, зависи от много фактори. Ако искате да впечатлите своите бизнес партньори и да имате ползотворни взаимоотношения с тях, то знайте, че всеки детайл е важен. Външният вид не е само подробност, а съществен елемент от бизнес културата в деловите среди. Трябва да създавате впечатление за увереност, авторитет и стил. То се постига благодарение и на аксесоарите. Кои са подходящи в деловия свят? Показват ли финансовия статут на човека? Допустими ли са други бижута, освен брачната халка в деловото облекло? Това са само част от важните въпроси ...

Правилата
При използването на аксесоарите и бижутата важат “правилото на петте” при бижутата, и “правилото на тринадесетте” при аксесоарите. Смята се, че бижутата не трябва да надвишават пет на брой, като в това число се включва и часовникът. Правилото на 13-те при аксесоарите включва всичко - и копчетата по дрехите.

Бижутата
В бизнес облеклото канонът постепенно се разчупва, но не трябва да се нарушават добрият тон и строгото делово излъчване. Във външния си вид винаги може да поставите акцент, който да показва какви са личните ви предпочитания. Но задължително е бижутата да са дискретни и ненатрапчиви. 
От гледна точка на материалите - възможностите са много и изборът е неограничен. Изящните, малки и нежни бижута стоят добре на една делова дама. Перлите са чудесно допълнение към вечерното облекло, изпъкват прекрасно на рокли и костюми в тъмни тонове. Често срещана комбинация е перли с панталон, риза или сако.

Шалът
Той може да бъде част от композицията на деловия костюм. Също както при бижутата, трябва да играе подчертаваща роля, а не да се натрапва, като подчертава индивидуалността. Шалът трябва да е цветово съобразен с основния цвят на костюма. Може би един нюанс по-светъл, по-тъмен, но в никакъв случай не много шарен, с цветни фигури или със златни нишки. Елементи от облеклото, които привличат прекалено вниманието на околните, не са препоръчителни от гледна точка на стратегията за водене на делови срещи. Идеята е, облеклото да ни допълва. 

Иглата за вратовръзка и ръкавелите
В последно време модерните делови мъже не носят игла за вратовръзка. Ако все още някой използва този аксесоар, то това са бизнесмени, които се подчиняват на традицията и канона. 
Има делови мъже, които харесват копчета за ръкавели. Други ги намират за прекалено ексцентрични, но този аксесоар към мъжкото облекло продължава да бъде изискан.

Часовникът
Изборът на часовник говори за класа. Тук важи правилото, че колкото е по-скъп, толкова по-висок е финансовият статут на човека. Каква марка ще бъде, дали ще има по-богата орнаментика, или ще е по-семпъл, каква ще бъде основата на циферблата и цифрите (с диаманти или цирконий) - това вече е въпрос на вкус и на възможности. Обикновено големи бизнесмени не залагат на много скъпи часовници и на уникати, а избират по-конвенционални. Често можете да ги видите да носят часовник с два циферблата, защото те пътуват и часовата разлика трябва да бъде отбелязвана. Това е нещо много характерно в деловата мода при избора на часовник.

Мобилен телефон 
Независимо че статутът на GSM-а е доста дискусионен от гледна точка на деловия етикет, той е неразделна част от нашия живот. Наложил се е като елемент от първа необходимост. Тук също има класа - като възможности, марка и цвят, както и строги правила. Едно от тях е, че по време на делови срещи трябва да бъде изключван. Важно е да знаем и етикета при провеждането на разговор.

Аксесоари за пушачи
На много места по света тютюнопушенето на обществени места е забранено. Затова етикетът на деловото общуване не позволява присъствието на цигари и пепелници. В България това правило се нарушава и доста делови мъже сключват своите сделки, пушейки. При това положение, ако те държат на стила, запалката и химикалката трябва да бъдат от една марка. Самият избор на фирма говори за стил. Напоследък в делови кръгове се налага и пушенето на пури, но от гледна точка на деловия етикет това е недопустимо.