fbpx Бъдещето на мобилността е в дигиталните технологии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бъдещето на мобилността е в дигиталните технологии

Според глобалното проучване на водещ доставчик на технологии и гуми за автомобилната индустрия хората обичат автомобилите си и въпреки екологични и трафик предизвикателства финансите остават най-значимия фактор при притежаването и използването им. 97% намират шофирането за комфортно, а 93% му се наслаждават. Много малко хора се чувстват гузни като само 7% намират шофирането за неразумно.

Желанието за притежаване на автомобил или удоволствието от шофирането не са зависими от възрастта или местоживеенето като за 85% от младите до

30 годишна възраст притежаването на автомобил все още е приоритет. Един от всеки двама градски жители смятат притежаването на автомобил за важно, като 69% обичат шофирането също толкова, колкото и живеещите извън градовете. Повечето хора обичат шофирането и не желаят да се разделят с автомобила си при ежедневно пътуване.

Решението за придобиване на шофьорска книжка като начин за навлизане в света на индивидуалната мобилност на практика зависи от финансовите възможности, както и притежанието на автомобил. За 2/3 от хората под 30 годишна възраст финансовите разходи са на първо място при взимане на решение. Същия процент от жителите над 30 годишна възраст, но с шофьорска книжка, които не притежават автомобил слагат финансите като основна причина за притежаване на автомобил. Голямата част от автомобилите (83%) са лична собственост и само един процент използват услуги за споделяне, а шофьорите извън градовете предпочитат да използват автомобилите си ежедневно, въпреки увеличавашия се трафик.

Младото поколение отдава значение на динамиката на автомобила, неговия имидж и комфорт. В Германия например само 35% на възраст до 25 години биха предпочели по-малък автомобил с цел опазване на околната среда. Така че не е учудващо, че по-голямата част от участниците в поучването смятат имиджа на автомобила за най-важен – 59% смятат, че трябва да притежават автомобил, който е харесван и от другите.

Като цяло, шофьорите в Германия, включително и по-възрастните, са отворени към нови технологии и много от тях разчитат на автоматизираните функции да им помагат при шофиране. Например, повече от 2/3 от шофьорите желаят предпочитат автомобили с автоматични скорости при опасни ситуации или монотонни преходи.

Мнозинството шофьори търсят подобрен трафик контрол чрез обмен на данни. Запис на случващото се при шофиране интересува 69%, а планирането на поддръжка на автомобила основано на реални данни е предпочитано от 63%. Като парадокс обаче, технологиите и услугите за проследяване на шофирането не са харесвани от водачите – в момента само 37% от участниците в проучването биха позволили наблюдаване или запис на стила им на шофиране от системи в автомобила с цел намаляване на застрахователната премия.