fbpx Автомобилът, който ме спаси | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Автомобилът, който ме спаси

50 км преди София мислех да започна статията по друг начин. Но тогава се случи този много неприятен за мен, факт. Затова първо искам да благодаря на BMW, че са създали невероятния автомобил, който спаси психиката ми от нощния ужас.
По живописния, подбалкански път в 21.ч., в завоите преди с. Саранци (на 50 км от София), тази огромна кола скочи в дупка. Нищо ново.Само че, на екрана на централния панел се изписа, че 19-инчовата гума е изгубила налягане, което значеше, че е спукана (в случая се оказа срязана). Изпаднах в ужас! Съвсем сама, на тъмния като в рог път, по който почти не минава автомобил. Но следващото изречение на екрана ме върна в реалността, че все пак мога да избягам от ситуацията. “Може да продължите със скорост до 80 км/ч”. В продължение на 150 км - това си спомних от сервизната книга. Благодарение на специално подсилени страни на гумите run-flat успях да се прибера до София на самоход с автомобила. Не искам да си представям същата ситуация, ако бях с друг автомобил...

Сега искам да попитам ИА “Пътища” - къде сте, за да си довършите работите? Като режете асфалта, поне го индикирайте, след като стои така три месеца!! Имате ли съвест и броите ли “благодарение” на вас, колко коли, за колко стотици хиляди левове се трошат там??

И ако затворя тази тъмна страница, ще продължа с удоволствието, което три дена осмисляше приятните часове зад волана на един от най-уникалните автомобили. Нямаше как да не бъде погъделичкано егото ми, когато паркирах между 14 S-класи (толкова преброихме в разстояние от 20 м), една дузина Х5-ци и бяло Lamborghini на “Марина Диневи” на Св.Влас. Всички вратове като по команда се извъртяха към нас. Все едно, че пристигна най-голямата звезда на автомобилния фестивал.

В случая звездата беше първият в света автомобил в класа Sports Activity Coupе

Като магнит всички погледи се приковаха с нескрити коментари... Това е дизайн, който в първия момент приемаш със смесени чувства и с всеки следващ поглед установяваш, че е изключително елегантен и красив. Силует, който излъчва изящността на атлет.
Просто не знам от къде да започна с описанието на този автомобил, кое качество е по-силно и по-впечатляващо. Коя иновация е по-значителна. А може би да започна с двете световни премиери, които прави Х6? Едната е системата Dynamic Performance Control - тя дава изключителни качества на завоите, като равномерно разпределя мощността между лявото и дясното задно колело и подобрява стабилността, без значение дали шофьорът ускорява, или не. Другата премиера е на първия V8 бензинов двигател с Twin Turbo и високопрецизен инжекцион, който е най-ефективният в своя клас.

Трилитровият бензинов мотор удържа 306 к.с.
и затова имах усещането, че купето е като пантера, която стъпва с мекото на лапите, а в нужния момент буквално излита, като те залепва за седалката. С този мотор можеш да избягаш от критична ситуация само като натиснеш малко повече педала - пантерата показва нокти и прави уникалния си скок. Усещането да достигнеш от 0 до 100 км/ч за 6,9 сек. е като в Дисниленд!
С усмивка си спомням сега, как ме изпреварваха различни шофьори, на които нервите им не издържаха на моята скорост от 100 км/ч. С явно демонстрирано задоволство обръщаха глави и съм убедена, че са си казвали “Е, минахме баварката! Ама то жена бее - какво да искаш....!”?. В следващия момент не разбираха какво се случва, защото това огромно двутонно купе направо ги завихряше, като включи двойното турбо и... изчезваше в далечината. Забавна лятна игра стана с един пернишки голфър. Два пъти му дадох шанс да ме изпревари, накрая ми писна и го оставих далеч зад мен. Не знам какъв напразен разход на гориво е направил, за да ем гони... Но, все пак колите са и за удоволствие...А удоволствието от шофирането на Х6 е върхово. Купето предлага максимален комфорт.

Спортните седалки се конфигурират електроно по тялото

Когато спреш, те се разтварят, воланът се прибира, за да можеш да слезеш свободно. Когато стратираш мотора чрез stop/start бутона всичко заема настроените позиции. Тук ще вмъкна, че достъпът до автомобила е безключов.Щом се доближиш до него, дистанционното, което е в джоба например, изпраща сигнал, който идентифицира. Само с докосване на дръжката, вратите се отключват. Една от функциите, които се грижат индиректно за безопасността, е Head-Up дисплей, който проектира важната информация точно пред очите ти, на предното стъкло. Изображението е приспособимо към различни условия на светлината и ясно четимо. Така вниманието от пътя не се отвлича.
Климатичната система дава желания хлад на всеки пътник, като на предните охлажда дори седалките - това в летните жеги е изключително предимство.

Когато вечерта пътувахме, останах възхитена от асистента за дълги светлини

Той облекчава едно от сериозните натоварвания при нощно каране. Камерата, монтирана в огледалото за обратно виждане, следи степента на осветеност наоколо и пътните условия. Тя засича приближаващ насрещен автомобил на разстояние до един километър и включва къси светлини. Когато пътят е чист, системата автоматично превключва на дълги. Просто забравих за превключването на светлините. Към тях ще добавя адаптивните фарове, които постоянно следят скоростта, отклонението и ъгъла на завиване, като съответно изчисляват осветяването на завоя. След това ксеноновите светлини се нагласят електромеханично. Осветяването е изключително (но все пак ИА “Пътища” надхитри BMW и успя да прикрие перфектно дупките си).

Голямо улеснение е камерата, която подпомага маневра на заден ход. На екрана шофьорът вижда ситуацията, като се изрисува правилният ход, който трябва да направи и в допълнение звуков сигнал отбелязва близостта на обектите

Системите за сигурност са цяла редица, но една от тях е динамичният контрол на стабилността (DSC) При риск от приплъзване спирачното усилие се прилага избирателно върху всяко от колелата, независимо от повърхността и времето. Автомобилът се стабилизира за части от секундата и осигурява оптималното сцепление.

За Х6 може да се разказва дълго - толкова, колкото си бил зад волана му, защото всяка секунда е подчинена на удоволствие. И ако тази сила на спортното купе е малка за някои, има и още - четирилитров бензинов мотор с 407 к.с.! Цената на бензиновата версия започва от 129 500 лв. с ДДС (цените са валидни от октомври 2008 г.)