fbpx Бели птици украсиха празника на Несебър | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бели птици украсиха празника на Несебър

Стотици хартиени птици украсиха днес Стария Несебър по повод празника на града - Успение на Св. Богородица. От сутринта любопитството на минувачите беше привлечено от оригиналните оригами, накацали по улиците на морския курорт.

Белите птици на щастието са маркировка на трасето на най-новия туристически проект на Община Несебър - „Духовният път”, който официално беше представен днес. Стара легенда гласи, че ако желанието ти полети на крилете на хиляда хартиени птици, ще стане реалност. Туристите не останаха безразлични към нетрадиционната идея на Община Несебър да промотира своя „Духовен път” и пожелания на всички езици украсиха оригамите.
За първи път желаещите имаха възможност да извървят пътя на вярата и да стигнат до единадесетте средновековни църкви, с което ще продължи развитието на поклонническия туризъм в Несебър. Днес църквите са затворени, но амбицията на общината е за кратко време да успее да ги реставрира и отвори за миряните
Реставрацията на църквите„Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, за които е осигурено финансиране по ОП „Регионално развитие” мярка 3.1 започва веднага след края на лятото. Ели Кирилова, директор на дирекция „Култура, образование и международно сътрудничество” сподели, че проектът за реставрация на „Св. Архангели Михаил и Гавраил” също е готов и в случай, че държавата отпусне обещаното финансиране за чудесата на България, където античен Несебър зае 3-то място, то субсидията ще отиде за този храм.

Празненствата в града продължават през целия ден с поздравителни концерти от фолклорните ансамбли на побратимения с Несебър гръцки град Неа Месембрия, Община Созопол и Община Поморие. Програмата завършва с концерт на български хитови изпълнители и светлинен спектакъл.