fbpx Бестселърът в атака | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Ford Focus

Бестселърът в атака

 
Само преди дни имахме възможност да изпитаме в реални пътни условия обновения Ford Focus, който пристигна малко по-рано. И ако трябва да съм откровена, обновяването е толкова сериозно, че направо може да се говори за нов модел. Дизайнът е много различен, внедрени и подобрени са множество технологии, предлагат се и нови мотори, както и интегрираната нова система за гласова свързаност на Ford - SYNC 2.
 
 
Автомобилът се предлага както досега като хечбек с пет врати, седан и комби. Стойката му е станала по-ниска и широка, като устремения спортен хъс е запазен. Силно оребрения и скулптуриран преден капак изглежда много по-модерен, а обърнатата трапецовидна решетка придава му придава мощ. Промяна е настъпила в предните фарове, които са леко изтънени, но отлично се вписват в цялата предна част. Хромираните части „изрисуват“ цялостния облик. Докато пътувахме, отдалеч забелязвахме елегантните лед-светлини, които отличават автомобила на пътя. Новият Focus идва и с нов тъмносин мастилен цвят, наречен - Deep Impact Blue.  
 
В задната част на автомобила е същи има нова динамика, която се подчертава от новата лайстна и оформлението на задния капак. В кореспонденция с предните светлини, стоповете също са станали по-тънки. 
 
В интериора веднага прави впечатление качеството на материалите и добрата изработка, която спокойно може да причисли автомобила към по-горен клас. Новите черни сатенирани и хромирани детайли, които ненатрапчиво се забелязват, придават съвременно звучене на купето.
 
И тук тенденцията за изчистване на интериора и най-вече на централната конзола е навлязла сериозно. Тя събира едновременно 1-литрова бутилка и 400-милилитрова чаша, а широкият подлакътник се плъзга лек в нужната позиция. 
Пред очите попада 8-инчов цветен сензорен екран и модерно гласово управление на аудио системата, навигацията, климатика и мобилните телефони. Новият Focus е първият автомобил в Европа, предлагащ гласовата технология SYNC 2. Отличната навигация ще ви закара и до неизвестни паланки, като от разделения монитор с детайлна информация за пресечки, може да чуете имената на улиците, 3D детелини, забележителности и пътеводителя на MICHELIN. Ако натиснете бутона за гласово управление и кажете „I’m hungry“ ще излезе списък с околни ресторанти, към които навигацията ще ви закара.
 
Технологиите продължават с внедряването на нова хендсфри технология, която ви помага да паркирате на заден ход в тесни пространства. Активният паркинг асистент за успоредно паркиране, чрез ултразвукови сензори намира паркомясто и сам управлява волана, докато вие натискате само педалите. 
Допълнителните сензори предупреждават за страничен трафик при излизане на заден ход от паркомясто, за да не ви отнесе някой. Системата Park-Out Assist помага да излезете от мястото като управлявате само газта и спирачката. 
 
Ford е усъвършенствал и системата за активно спиране в града, която подготвя спирачките, ако автомобилът приближава даден обект твърде бързо. Ако не реагирате, системата намалява въртящия момент и автоматично задейства спирачките, за да намали силата на удара. Все пак не мислете, че от вас не се изисква нищо. На магистрала, ако автомобилът няма адаптивен автопилот, предупредителната система може да бъде настроена на дистанция, която изберете спрямо предния обект и предупреждава с три цвята да внимавате.