fbpx Безжични решения за бизнес или забавление | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Безжични решения за бизнес или забавление

Безжични решения за бизнес или забавление

През 80-те години на XX век компютърните мрежови продукти едва ли можеха да се нарекат "лесни за използване" или "масово разпространени" що се отнася до домашния потребител и служителя в малкия офис.
Изграждането на всяка компютърна мрежа, дори и с незначителен за днешните ни представи мащаб, налагаше да се ползват услугите на тяснопрофилирани специалисти. До същото водеха ситуациите, в които се налагаше добавянето на нови работни места или проста промяна на конфигурацията на вече изградена такава. Повечето елементарни операции по поддръжката на мрежата, с които много от днешните компютърни потребители биха се справили с лекота, преди по-малко от 20 години вещаеха главоболия, загуба на време и пари.
В същото време за интернет започна да се говори все по-често, а и все повече потребители осъзнават колко мощен и гъвкав инструмент за комуникация и поделяне на информация може да бъде една компютърна мрежа.
Непрекъснато увеличаващият се брой компютри логично доведе след себе си търсенето на продукти, които да улеснят и ускорят свързването на работните места в безпроблемно работещи мрежи. Разбира се, изискванията за тези продукти бяха те да работят така, че да не изискват намесата на скъпоплатените мрежови консултанти.
Малкият потребител просто искаше мрежата му да работи колкото е възможно по-незабележимо за самия него - тя просто трябваше да се превърне в един от инструментите за улесняване на неговата работа. По това време своя път започнаха компаниите, които първи осъзнаха в какъв примамлив сегмент от мрежовия пазар ще се превърнат SOHO потребителите.
Една от най-успелите фирми, която днес е лидер на американския SOHO пазар, е Linksys.
Linksys е създадена през 1988 г. Нейната идеология е основана на разбирането, че мрежовите продукти трябва да се превърнат в интуитивни и общодостъпни за да могат потребителите да поделят документи, мултимедийно съдържание, да се радват на удоволствието от работата си и да развиват своите идеи, без да губят време и усилия за връзка помежду си.
Отправните точки, от които Linksys започва създаването на всеки свой продукт, са лекота при инсталацията и конфигурирането, изключително елементарна поддръжка и уникална мултифункционалност. Тези качества са обединени от достъпна цена. Разнообразието на продуктите се движи в големи граници - от най-елементарната мрежова карта до безжичната входна точка или мрежовия файлов сървър.
Не бе значение са и “дребните” аксесоари - ефектни опаковки, модерен дизайн, подробни потребителски ръководства и документация, придружаващ софтуер, гаранционна поддръжка. Ето защо Linksys вече няколко години поред е номер 1 по продажба на SOHO мрежово оборудване в Северна Америка
В момента продуктите на Linksys могат да бъдат намерени в повече от 8500 магазина в САЩ и 1500 в останалата част от света. Дистрибуторите са повече от 1000.
Фирмата е получила многобройни награди от различни IT издателства за конкретни продукти. Според класация на Deloitte & Touche Linksys четири поредни години е между първите 500 най-бързоразвиващи се частни компании в Северна Америка.

Ръстът за този период е впечатляващ 850% (данните са от 2003 г.)!
Inc. 500 е друга престижна американска класация за най-бързоразрастващите се компании в САЩ. В нея Linksys присъства пет поредни години - постижение, което е било по силите на само 61 други компании от всички сфери на икономиката. Нещо повече, Inc. 500 има своя собствена "зала на славата", в която Linksys членува. В нея може да влезе само компания, която е регистрирала ръст в 10 поредни години - 5 за самото изследване и 5 години преди него.
От началото на юни 2003 г. Linksys е собственост на корпорациятa CISCO Systems Inc., тя е запазила всички свои търговски марки, канали за електронна търговия и дистрибуторски мрежи, като едновременно с това получава достъп до мощната инфраструктура за продажби и каналите за доставка на услуги на Cisco.
Продуктовата гама на Linksys е изключително разнообразна и съдържа мрежови решения, разделени условно на 2 групи - безжични продукти и broadband Ethernet устройства
Безжичните мрежови устройства на Linksys бяха първите продукти, появили се на българския пазар, преди повече от две години, когато се представиха и първите Wireless-B (11 Mbps) решения. Две години по-късно Wireless-гамата на компанията предлага изключително разнообразие от устройства, работещи на 11 и 54 Mbps (Wireless-G), както и Speed-Buster съвместими устройства, позволяващи повишена производителност на трансфера. Ето и някои от продуктите:
Безжични входни точки (Access Points) - първите безжични продукти, които провокираха изключителен интерес сред българските потребители. Днес почти няма български интернет доставчик, който да не използва Linksys продукти за разширение на мрежите си.
Клиентски безжични устройства - отличават се с изключително разнообразие на интерфейсите за връзка, което разширява много кръгът на устройствата, способни да се свържат с безжичната мрежа.
Комбинирани безжични устройства - обединявайки в едно функциите на няколко различни продукта, тези устройства осигуряват изключителна гъвкавост и богатство на възможности при доста атрактивни цени. За пример можем да посочим един конкретен продукт - Wireless-G Broadband Router - устройство с интегрирана безжична входна точка, 4-портов комутатор, DHCP сървър, интернет маршрутизатор и защитна стена. На практика за по-малко от 80 долара ще получите едно отлично решение за малкия офис, способно да предостави надеждна и защитена интернет връзка на неограничен брой безжични и стандартни Ethernet потребители в офиса.
Нетрадиционни безжични продукти - нестандартните идеи на инженерите на Linksys водят непрекъснато до създаването на уникални по рода си безжични мрежови устройства, които могат да се използват както за бизнес цели, така и за домашно забавление - това са устройства за безжична презентация, безжични плейъри за аудио и видео данни, камери, гейм-адаптери и дори цели музикални системи.
По отношение на стандартните Ethernet продукти Linksys залага на разнообразието на продуктовата си гама, осигурявайки всякакви устройства, от които офис мрежата би имала нужда:
мрежови адаптери за голям брой интерфейси;
концентратори и комутатори (включително гигабитови решения) с различен брой портове за мрежи от всякакъв мащаб;
маршрутизатори и защитни стени - идеално решение за поделяне на интернет връзка между офис потребителите;
VPN устройства;
ADSL устройства;
файлови и принтсървъри;
VоIP решения;
PowerLine/PhoneLine продукти.
Фирмата поставя акцент върху надеждните и добре обмислени продукти с впечатляващ дизайн и задължителна лекота на инсталацията, конфигуриране и поддръжка, така че да разполагате със сигурна и бързоработеща мрежа 24 часа в денонощието.

Дистрибутор на продуктите на Linksys за България е фирмата
"Комел Софт Мултимедия" ЕООД
Повече от 12 години фирмата залага на мултимедия, нестандартно оборудване и разнообразие в компютърните продукти.

Facebook коментари