fbpx Технологичната революция изисква нов вид образование | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Технологичната революция изисква нов вид образование

Технологичната революция изисква нов вид образование

Ден преди Световния ден на информационното общество, на 16 май, конференцията, посветена на технологиите, децата и образованието - Digital KidZ събра в Независим театър, София над 300 души, за да обсъдят еврестичните проблеми в образованието и възпитанието на децата. Мотото, под което конференцията премина, беше„р(Е)волюция в образованието“.

Според външните оценители, основни предизвикателства, които децата срещат в училище са застаряващите и демотивирани учители, пасивни методи на преподаване, неравен достъп до качествено образование, преждевременното отпадане на ученици от учебния процес, липса на ефективна национална система за външно оценяване.

Заедно с това, последните изследвания сочат, че до 2020г над 90% от професиите ще изискват изискват високотехнологични дигитални познания, а електронното обучението ще завземе почти 50 на сто от просветната система в училищата, университетите и следдипломните курсове.

“Технологичната революция” създаде един нов тип ученици (в класните стаи) – активни, будни, визуално ориентирани, носещи предприемаческия дух в себе си, изключително критични и провокативни, нека се опитаме да разберем техния свят, за да общуваме по-ефективно,” призова по време на своята реч при откриването на събитието Ивелина Атанасова, организатор и собственик на Newtrend Media Marketing Events.

Според изследване на Европейската комисия, проведено в 31 държави (28-те страни членки на ЕС, Исландия, Норвегия и Турция), повечето учители са запознати с информационните технологии за преподаване, но все още ги изпозват преди всичко, за да подготвят уроците си. Малцина ги използват – и то все още в ограничена степен – за да работят с учениците по време на уроците, а дори още по-рядко, за да общуват с родителите или за да балансират работата на учениците в училище и вкъщи по нови начини.

„Внедряването на ИКТ в образованието не може да бъде самоцелно и не бива да изключва ролята на учителя в целия обучителен процес. Днес модерните технологии са задължителни, но не и достатъчни за постигане на по-добро и ефективно образование. Затова Samsung, като глобален лидер в технологиите, инвестира именно в създаването на интерактивно обучение, което интегрира съвременни дигитални устройства, необходимия софтуер, подходящото съдържание и изключително” сподели Кристина Щерева, маркетинг мениджър на SAMSUNG Bulgaria, партньор на инициативата.

Широкият достъп до информация, който децата днес имат  – през екрана на телевизора, таблета, смартфона и компютъра възпитава у тях изключително критичен поглед върху поднасяната им информация. Те имат нужда да прилагат на практика, наученото в училище и да преживяват преподаваната им материя, в противен случай губят интерес и стават апатични.

В рамките на конферентната програма беше засегната темата за четенето и как то да бъде насърчено сред децата. Бяше разгледана ролята на технологиите в образованието, мисловните карти, дизайн мисленето и професиите на бъдещето.

Социален акцент на събитието беше дислексията като образователно предизвикателство, а Теодосий Теодосиев, Мъж на годината 2014 засегна еврестичните проблеми в образованието. Паралелно с конферентната програма на Digital KidZ, бяха организирани творчески разботилници, които да насърчат развиването на креативността и дигиталните умения при децата чрез технологиите. Участие в работилниците взеха над 80 деца на от 4 до 10 години.

Организаторите планират трето издание на Digital KidZ, на 29 август, този път във Варна, където ще бъдат засегнати темите за родителството и как технологиите повлияват възпитанието на децата.

Facebook коментари