fbpx Бизнес имотите започват да се стабилизират | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнес имотите започват да се стабилизират

Чуждите инвестиции в експортно-ориентирани производства и услуги ще бъдат основна движеща сила за пазара на бизнес имоти в България и през 2013 г. Това прогнозират от консултантската компания Forton International, стратегически партньор за България на глобалната компания за имоти Cushman&Wakefield.

Според консултантите в компанията международните корпорации остават фокусирани върху оптимизацията на разходите и в тази връзка ще продължат да търсят възможности за обслужване на бизнеса си с изнесени работни места в страни с ниски данъци и цени на труда. Тази тенденция ще се прояви в две направления. От една страна, в България ще се създават нови корпоративни центрове, които ще обслужват международните офиси на съответните компании. Те ще осъществяват счетоводни, IT, HR, call center и други административни дейности. От друга страна, българските outsourcing компании, които работят за външни клиенти също ще се развиват и ще добавят нови работни места, което логично ще доведе до търсене на нови офис площи.

Заедно с продължаващите чужди инвестиции в производствения сектор през 2012 г. се активизираха куриерски и логистични компании. През 2013 г. се очаква да започне изграждането на нови 40 хиляди квадратни метра логистични площи за отдаване под наем.

Офис площи
През първите девет месеца на 2012 г. са наети с 49.3% повече площи от същия период на 2011 г. и със 17.8% над наетите през деветте месеца на 2010 г. Банковият сектор е активен участник на пазара на бизнес имоти. Две банки преместиха централните си управления в собствени сгради.
Фирмите продължават да търсят нови висококачествени офис площи, благодарение на което 10-те топ проекта продължиха да отчитат ръст в заетостта. Намаляването на свободните площи в тези сгради ще доведе до по-малък избор при търсенето на големи офис пространства над 1 000 кв.м. Увеличението на заетостта в тези проекти - в момента около 82%, е възможно през втората половина на годината да доведе до плавно нарастване на наемните нива от сегашните 9-12 евро на кв.м месечно.

Търговски площи
Наемите в търговски центрове се запазиха стабилни през 2012 г. на средно ниво 27 евро на кв.м в София за масовите магазини с квадратури от 100 до 200 квадратни метра и се очаква да останат без промяна в първата половина на следващата година.
Paradise Center на бул. „Черни връх“ ще бъде единственият мол, който ще отвори врати в София в първата половина на годината с повече от 80 хил. кв.м отдаваема площ.
Подобренията на градската инфраструктура са друг фактор, който влияе върху решенията за експанзия на веригите хипермаркети. Очаква се новата отсечка на южната дъга на околовръстния път да съсредоточи нови обекти на търговци със спортни стоки, стоки за дома и строителни материали, които продължават да разрастват веригите си. Супермаркетите ще продължат усилията си да увеличат присъствието си в центъра, кварталите, възловите точки на обществения транспорт както и около новите спирки на метрото.