fbpx БХРА предлага 10 спешни мерки за спасяване на летния сезон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

БХРА предлага 10 спешни мерки за спасяване на летния сезон

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) счита, че за да има въобще някакъв летен туристически сезон и хотелите във ваканционните курорти да не регистрират втора поред нулева година, като минимум трябва да бъдат изпълнени следните 10 спешни мерки, които предлагат.

1. Да информираме света, че сме безопасна и сигурна дестинация

Необходимо е минимум веднъж седмично да се оповестяват публично всички мерки, които се взимат за ограничаване на риска от пандемията. За това не бива да се разчита единствено на Министерство на туризма, а и на външните ни представителства зад граница.  Понякога наистина всичко зависи от хората на място. Например представителството ни в Германия е изключително пасивно, за разлика от това в Русия.

2. Държавата да поеме разходите за PCR и антигенни тестове, да направи организация за тестване в хотелите

Голяма част от държавите, от които пристигат българските туристи, имат изискване при прибиране обратно в страната им гостите да предоставят отрицателен тест за наличие на Ковид-19. Подобно изискване има и за влизане у нас. За да стимулира туризма държавата трябва да поеме разходите за направата на тези тестове при минимален престой на туриста от 7 дни и да организира взимането им от мобилни лицензирани лаборатории направо в хотелите, в които са отседнали гостите. И при тръгване на рецепция да получават резултата си. По подобен начин трябва да е решен и въпросът с персонала за летните ни курорти, който се налага да се привлича от чужбина, тъй като персоналът у нас не достигат. 

3. Осигуряване на ваксини за персонала в туризма

Изключително важно е да бъдат осигурени поне 200 хиляди ваксини целево за персонала в туристическия сектор, като още една предпоставка за рекламирането на страната ни като безопасна дестинация и за успокоение на потенциалните гости.  Все пак служителите в сектора трябва сами да вземат решението дали искат да се ваксинират или не, както и какъв тип ваксина да им бъде поставена според индивидуалните им здравословни специфики.

4. Спешно да започне издаването на визи за Русия, Арабския свят и други трети страни

Въпреки че към момента границите с тези трети държави са затворени, процедурите за издаване на визи трябва веднага да бъдат възобновени. Така при първото разхлабване на мерките и възможност за тези хора да пътуват, България ще разполага с група от кандидат-туристи и ще сме спестили време от бюрокрацията при издаване на визи, обясниха от БХРА.

5. Стимули за туроператорите, които водят туристи и по суша

В случай, че спешно не се стимулират туроператорите, а и самите гости да изберат България, нямаме шанс за провеждането на какъвто и да е летен сезон във ваканционните курорти. Трябва да се стимулират с по 35 евро на пристигнал туристи за минимален период от седмица у нас, освен за въздушни чартъри и редовни самолетни линии, също и компаниите, които водят своите гости чрез сухоземен транспорт – автобуси, коли или влакове,

6. Да се дават 5 евро на доведен турист за маркетинг и реклама

Освен това за всички агенции, които доведат туристи у нас за поне седмица трябва да се предвидят и допълнителни по 5 евро на човек за маркетинг и реклама, така че туроператорите да промотират България като дестинация, предлагат още от БХРА. Тези средства да се изплащат в края на сезона според реалните туристи, които са пристигнали у нас.

7. Държавата да даде ваучери за ваканция за всички българи

Държавата трябва да предвиди процедура и да раздаде ваучери за почивка на всички българи на стойност 300 лева всеки. Тези пари ще се върнат в държавния бюджет през данъците – преки и косвени, които се плащат, тъй като ще има работещ бизнес.

8. Да се легализират ваучери за почивка като необлагаем доход към заплатата

Бизнесът от години настоява да се разшири обхвата на съществуващите ваучери за храна, така че българите да могат по свой избор да ползват тези необлагаеми средства както за продукти, така и за почивка у нас.

  1. Чадърите и шезлонгите на плажа да станат безплатни

Държавата трябва да осигури безплатни чадъри и шезлонги на плажа за гостите, които почиват в курортите, а цената за всички останали туристи да е минимална. Държавата трябва да се намеси чрез промени в концесионните и наемни договори за ивиците, като в случай, че плажните заведения не са достатъчни, за да осигурят възвръщаемост на инвестицията от страна на временните стопани на плажовете, държавата да доплати за охраната, почистването, медицинските услуги и осигуряване на спасителите. Освен това държавата трябва да настоява временните стопани на плажовете да гарантират с конкретни ангажименти ниски цени на чадърите и шезлонгите. И да се спре порочната практика да преотдават за стопанисване части от ивиците на много завишени цени.

  1. Спешно да се осигурят оборотни средства за хотелите, за да стартират сезона

От БХРА предлагат държавата да следва германският модел – да изкупи до 25 на сто от дяловете на хотелите, като им предостави финансиране, а впоследствие тези дялове да могат да бъдат откупени обратно от инвеститорите. Още повече, че в ББР и Фонда на фондовете има заделени достатъчно средства, които банките отказват да ползват и с този ресурс държавата може да участва в изкупуването на дяловете.