fbpx Българите предпочитат екзотични дестинации като Тайланд, Виетнам и Филипините през зимата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българите предпочитат екзотични дестинации като Тайланд, Виетнам и Филипините през зимата

Как да избегнем многото измами с валута в тези страни?

Изненадващо дестинациите, до които българите предпочитат да пътуват през зимата, са Тайланд, Виетнам и Филипините. Пътуват също така и до Южна Африка и определено имат предпочитания към екзотичните дестинации. Филипините напоследък е все по-предпочитана дестинация. Една от причините за тази тенденция е това, че има немалко български и чуждестранни компании, които имат бизнес присъствие там  и затова хората често пътуват едновременно и за работа и за почивка, съчетавайки почивка с бизнес.

Мартин Миланов, финансов експерт от Tavex съветва каква финансова подготовка трябва да имаме  преди заминаването? Какви са рисковете и каква е предварителната подготовка? 

„Определено има значителен ръст на хората, които пътуват до екзотични дестинации и това твърдение е резултат от факта, че имаме много клиенти, които обменят местни валути за тези държави“, коментира Мартин. Всичките тези държави – Тайланд, Виетнам, Филипините, са „кешови“ държави като България. Какво означава това? Че на повечето места хората предпочитат да получат кеш за услугата или продукта, който предлагат. Това е и причината всеки българин, който е решил да тръгне в някоя от тези дестинации на почивка, да се подготви с валута.

Добрата новина тук е, че ако няма възможност за това, поради липса на време или някаква друга причина, има опция за услугата онлайн чейндж и доставка на валута до адрес за цяла България, така че вече е много по-лесно човек да си закупи дори такава екзотична валута, която да му бъде доставена до офиса или до вкъщи, без да се налага да ходи до офис. А и не във всички офиси разполагат с екзотична валута. Все пак, ако човек не успее да си закупи местна валута, трябва да има поне долари в себе си, тъй като в тези държави доларите са доста конвертируеми и така могат да послужат на хората, като се обменят в съответната местна валута на място.

На хората, които планират почивка до някоя от тези държави, трябва да им е ясно, че местните валути са с доста нули. Например, една стандартна виетнамска банкнота може да бъде 1 милион виетнамски донги. Това не бива да стряска хората, защото 1 милион виетнамски донги се равнява на около 73 лв. Има много лесен начин, по който хората, които пътуват до тези по-екзотични дестинации могат да преценят дали едно нещо е евтино или е скъпо. Могат да си разпечатат валутна таблица, която им дава много лесно пресметнато на каква сума в местната валута би отговаряло това, което те обменят. Сметката е малко странна, защото 20 лв. е около 235 000 виетнамски донги и е малко трудно да прецениш дали сумата е ниска или висока, просто защото виждаш много цифри. Има валутни калкулатори онлайн, които изчисляват обмена на момента. Тук обаче туристите трябва да са внимателни, защото не навсякъде интернет покритието е адекватно. Плюс това трябва да се има предвид, че и роумингът е много скъп. Затова е препоръчително туристите да си подготвят разпечатана валутна таблица.
Добра идея е, също така, особено ако престоят е за повече от 2-3 дни, туристите да си вземат карта с местен номер и мобилен интернет, което ще им даде по-голяма свобода да използват навигационни карти.

Валутите в тези държави са доста различни и меко казано малко странни за българина и е хубаво хората да са малко по-подготвени преди заминаване. В Малайзия например не е чак толкова трудно, защото най-общо казано просто се удвоява, тоест 20лв . ще са около 40 местни малайзийский ринггити, а в Тайланд 20 лв. се равняват на около 350 тайландски бати.

Внимавайте с валутните измами!

Нещо любопитно, което е характерно за тези държави от този регион, е всъщност и много важно нещо, а именно, че навсякъде се срещат измамници. Това определено е нещо, което трябва хората да имат предвид, ако решат да си купуват местна валута на място. Длъжни сме да предупредим за това, че има доста по-голям шанс да бъдат измамени там, отколкото у нас. Важен факт е, че номиналите над 100, 500 и 1000 са с холограма. Само тези, които са с холограма, са в обращение. Това е много важно и е хубаво да се има едно на ум. Същото важи и за виетнамския донг.

Отличителните белези за виетнамските донги е, че те имат две емисии – хартиени и полимерни. Това не бива да притеснява хората, защото и двете емисии са в обръщение, просто при полимерните банкноти от виетнамските донги има прозрачно прозорче. Това не прави банкнотата фалшива, както много хора мислят. Този елемент е направен нарочно с цел защита от фалшификация. От тази гледна точка хората не трябва да се притесняват. Естествено, по-добре е да имат от по-новата емисия банкноти, защото от старите емисии има такива, които са от 1988-та година, 1986-та година и просто има много стари банкноти, които могат да изглеждат протъркани, скъсани и като цяло не в добро състояние и така един човек много по-трудно може да прецени дали те са фалшиви или истински.

Като цяло е препоръчително да не се взимат едри банкноти, когато се пътува до тези екзотични държави. По-добре е да се вземат средни по номинал, които са близки по стойност до 20лв., защото тези банкноти ще са най-използваните в тези държави - ще могат да свършат работа за купуването на сувенири, плащането на някакви такси в курорти или музеи или пътни разходи и т.н."

Всички тези съвети могат да улеснят изключително много пътуващият българин до екзотични дестинации като Тайланд, Виетнам, Филипини, Малдиви и да го предпазят от измами и неприятни изненади по време на почивка.