fbpx България е на 6-то място по темп на развитие на благотворителността | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България е на 6-то място по темп на развитие на благотворителността

Водеща снимка
Да

България е на 6-то място по темп на развитие на благотворителността

Дарителският индекс на България се е повишил през последната година до 41% - от 37%  през 2020. Това показва Световният дарителски индекс на КАФ 2022 (CAF World Giving Index 2022), който отрежда на България 54-то място сред 119 държави.

Нарастването на щедростта е световна тенденция. През миналата година повече хора по света са дарили пари за благотворителност и са помогнали на непознат, в сравнение с която и да е година от предходното десетилетие.

По света 3 милиарда души (62%) са помогнали на някого, когото не познават, което е с приблизително половин милиард повече души в сравнение с времето преди пандемията. Около 200 милиона повече хора са дарили пари за благотворителност по света, като дарителите са се увеличили с 10% в икономиките с високи доходи.

Световният дарителски индекс е едно от най-големите проучвания за дарителството, правени някога, като обхваща близо 2 милиона души. Тазгодишният индекс включва данни от 119 държави, представляващи повече от 90% от пълнолетното население в света.

Индексът се формира, като на хората по света се задават три въпроса: дали са помогнали на непознат, дали са дарили пари и дали са били доброволци за добра кауза през последния месец. Въпросите са част от ежегодното Проучване на света на Галъп (Gallup World Poll).

Световният дарителски индекс на КАФ 2022 ще бъде обявен по време на 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, на събитие в Ню Йорк за ролята на частния сектор за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие.

За пета поредна година най-щедрата страна в света е Индонезия (68%),

следвана от Кения на второ място (61%). Много страни с високи доходи се завръщат в топ 10, след като от 2018 година насам имаха чувствителен спад в доброволчеството и дарителството, задълбочен по време на пандемията. Към най-щедрите страни в света се присъединяват САЩ, изкачили се на трето място, Австралия (4), Нова Зеландия (5) и Канада (8).

Великобритания се изкачва на 17-о място от 22-ро през 2020 г. Много страни с по-ниски доходи също повишават резултатите си и повишават дарителския си индекс.

Топ 10: 1. Индонезия (68%), 2. Кения (61%), 3. САЩ (59%), 4. Австралия (55%). 5. Нова Зеландия (54%), 6. Мианмар (52%), 7. Сиера Леоне (51%), 8. Канада (51%), 9. Замбия (50%), 10. Украйна (49%).

България е на 54 място от 119 държави. Дарителският ни индекс за 2021 година е 41%.

В България през 2021: 72% са помогнали на непознат (28-то място в света), 34% са дарили пари (54-то място), 18% са били доброволци (80-то място).

Запазва се тенденцията у нас най-високи показатели да получаваме при въпроса „помощ за непознат“, а доброволчеството да е най-слабо представено.  

Помощ на непознат са оказали 72% от запитаните, или 10% повече от предходната година. Това отрежда на България 28-мо място в класацията по отношение на този аспект на човешкото поведение.

Спрямо 2020 през изминалата година гражданите на България са проявили по-висока активност по два аспекта на благотворителността – помощ за непознат и доброволчество, без промяна е само броят на хората, които са дарили пари – 34%.

Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6%, отбеляза най-голям скок през 2020 година и отчете 12%, през 2021 година продължава да нараства и достига 18%. Макар това да отрежда на България 80-то място в класацията по отношение на доброволчеството, за страната ни е забележителен успех и заслужава допълнително проучване.

България е на 6-то място по развитие на дарителството с ръст от 23% на дарителския си индекс от 2018 година насам. Челното място се заема от Чешката република с ръст от 29%. Следват я Китай и Сърбия с по 28%, Русия (26%), Парагвай (24%). След България на седма позиция е Венецуела (22%), а Полша, Литва и Виетнам имат ръст по 21%.

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause споделя: "Виждаме повече желание и повече умения у хората в благотворителните организации да общуват, печелят поддръжници и набират редовно средства. Възникват кампании, групи, организации с голям заряд да увличат хората с каузата си. За много активни хора дарителството става обичаен начин на социална ангажираност. Да се дарява е на два клика разстояние и все повече дарители го изминават и то редовно.“