fbpx България с изключителна награда за коуч | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България с изключителна награда за коуч

етикети

Безпрецедентна съвместна австралийско-българска коучинг инициатива с емблематичното име ABCD (Australian Bulgarian Cross Development) спечели наградата за представителство в категория “Преодоляване на бариерите” (ICF Breaking Barriers Chapter Award). Тя бе осъществена между “Ай Си Еф България” и “Ай Си Еф Виктория” - българското и едно от австралийските представителства на Международната коуч федерация (ICF Global).
Всяка година Международната коуч федерация връчва отличия в категорията “Преодоляване на бариери” на свои представителства по света за успешно проведени инициативи, свързани с коучинга, които са в подкрепа на местните общности.

Австралийско-българската инициативата ABCD направи прецедент с това, че е съвместен проект на две представителства на федерацията – такъв досега не е осъществяван между никои други две представителства от над 100 държави, където ICF има клонове. Поради тази причина за първи път в своята история Международната коуч федерация награждава с ICF Chapter Award две представителства едновременно.

В рамките на ABCD инициативата австралийски коучове подкрепяха чрез коучинг (целеполагане, слушане, задаване на въпроси, провокиране на ангажимент и т.н.) български мениджъри и изпълнителни директори от бизнеса, образователните институтиции, държавното управление и други сектори на икономиката, да постигат работните си цели и да намират собствените си решения, без да им дават съвети или да ги напътстват и насочват.

Проектът символично започна на 1 март 2011 г. В първа фаза участваха 12 българи-клиенти, които бяха коучвани от австралийски коучове – всеки в рамките на 8 коучинг сесии. Втората фаза, която вече е в ход, е с 8 българи-клиенти. На откриването българските участници отпразнуваха старта с австралийско вино в София, а австралийските коучове – в Мелбърн, с нашенски мартеници, изпратени им от техните клиенти от България.

От българска страна лидер на инициативата бе Костадин Стоилов, член на борда и директор “Професионално развитие” в “Ай Си Еф България”, а от австралийска – Карън Туиди, професионален сертифициран коуч (РСС) и президент на ICF Global за 2009 г. Двамата бяха активно подкрепяни съответно от Петър Горялов, съосновател и председател на “Ай Си Еф България”, и Хелън Стор, председател на “Ай Си Еф Виктория”.