fbpx БВП в еврозоната през следващата година се ускорява до 1% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

БВП в еврозоната през следващата година се ускорява до 1%

Икономиката на еврозоната през следващата година се ускорява до ръст от 1%. Тази прогноза прави икономическият екип на УниКредит в последния си анализ за тази година. Основна роля за възстановяване на икономическата активност ще изиграят по-ниските цени на петрола и по-слабите обменни курсове, които стимулират износа.

За региона на Централна и Източна Европа най-характерна е необходимостта от по-силни външни стимули. Причината е, че износът се забавя заради по-бавното възстановяване в еврозоната, слабото търсене от страна на развиващите се пазари и конфликтите в Украйна и Близкия Изток. Анализаторите очакват, че износът в световен мащаб няма да надмине увеличение от повече от 3-4% на годишна база през 2015 и 2016 г. При по-малък обем на преките чуждестранни инвестиции в региона на ЦИЕ голяма част от страните ще разчитат на фондовете на Европейския съюз за вливане на свежи финансови потоци в икономиката.

През 2015 г. държавите от ЦИЕ могат да разчитат на по-ниските производствени разходи, по-гъвкавия пазар на труда и по-ниските данъци, за да увеличат износа си, се посочва още в анализа на УниКредит.

По отношение на световната икономика прогнозите са САЩ да продължат да водят глобалното възстановяване с ръст от 3% през следващата година.

Една от водещите икономики в Европа - Италия – през 2015 г. ще се завърне към положителен ръст след три поредни години на свиване на БВП. Възстановяването на икономиката ще е с едва 0.5% през 2015 г. (след -0.4% през 2014 г.) и съответно с 1.1% през 2016 г. Италианският износ ще бъде облагодетелстван от по-слабото евро и умереното възстановяване на глобалното търсене. Това ще спомогне за постепенно съживяване на инвестициите от втората половина на следващата година след възстановяване на доверието на инвеститорите.

Според икономическия анализ на УниКредит една от основните характеристики на 2015 г. ще бъде силата на долара срещу повечето основни валути. Очакванията през следващата година са курсът евро/долар да се движи около 1.15. Положителни са прогнозите и за ръст на акциите и умерено покачване на доходността от дългосрочните държавни облигации.

Основният риск по отношение на прогнозата за 2015 г. идва от конфликта между Русия и Украйна. Политолози и икономисти ще следят през следващата година и провеждането на избори във Великобритания, Испания, Португалия и Гърция.