fbpx Часът на Сун Дзъ и „Изкуството на войната” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Часът на Сун Дзъ и „Изкуството на войната”

Маркетинг в криза

Часът на Сун Дзъ и „Изкуството на войната”

През последните години нашето бизнес ежедневие е белязано с етикета „КРИЗА”. Кризата за маркетинговите отдели на голяма част от българските компании се изразява основно в съкращаване на бюджети, натиск от страна на ръководството и колегите от продажбите за промоции, отстъпки, намаляване на цени и не дай боже до закриване на звеното „Маркетинг”. Но практиката навсякъде по света доказва, че това са временни решения и често пъти вредни за бъдещето развитие на бранда и компанията. Бях от късметлиите в началото на кризата да попадна в по-зрели и стабилни пазари, които вече бяха в „окото на кризата” и там изненадващо да бъда върната към едно позабравено от мен знание, а именно стратегическите постулати на древния китайски мислител Сун Дзън и прекрасната бизнес интерпретация на Джерал и Стивън Майкълсън. Знанието, което стана основната ми бизнес пътеводна звезда, и бих искала да споделя и с вас са принципите, които коментирахме там, които видях и на практика как работят.

12-те принципа, които са валидни за всеки пазар и за всеки бизнес

Принцип 1: Уважайвайте клиента си (ако клиента ви не купува от вас, нищо друго няма значение)
Принцип 2: Организирайте своето разузнаване по най-добрия начин (познавайте пазара си, така както познавате самия себе си)
Принцип 3: Имайте устойчиви цели (ясно намерение и стабилна цел)
Принцип 4: Сигурна позиция (заемете позиция, която конкурента Ви не може лесно за заеме)
Принцип 5: Активни действия (бъдете активни, за да си осигурите свобода на действията)
Принцип 6: Изненада (изненадата е най-добрия начин да постигнеш психологическо надмощие и по този начин да омаловажиш инициативата на опонента си)
Принцип 7: Маневрирай (най- лесните пътища често са тези, които най-трудно се защитават; понякога най-заобиколния път може да се окаже най-кратния път към дома)
Принцип 8 : Концентрация на ресурси (концентрирайте най-много усилия и умения в решителното време и на решителното място)
Принцип 9: Пестете силите си (подхождайте към използването на ресурсите, които имате разумно)
Принцип 10: Създайте добре структуриран командващ екип (управленският процес отприщва силата на човешките ресурси)
Принцип 11: Лидерство на личността (както лидера трябва да вярва в хората си, така и те трябва да вярват в него)
Принцип 12 : Простота (дори и най-обикновените планове са трудни за изпълнение)

Убедена съм, че всеки един от вас познава тези принципи и с някои е съгласен, с други не. Следването им не гарантира успех, но пренебрегването им със сигурност носи неуспех. Принципите са за това, да се съобразяваме с тях.
Те не се променят с времето. Виждаме, че след толкова векове принципите на Сун Дзъ продължават да са водещи за редица успешни лидери. Промени настъпват, разбира се в тактическото им прилагане, съобразено с промените в средата.

Наивно е да смятаме, че всички принципи са валидни за абсолютно всички ситуации. Когато ги нарушавате, имайте ясното съзнание, че го правите. Самото им незпазване вече носи голям риск. Казват, че „професионалистите разбират тънкостите на принципите, а аматьорите ги игнорират”.
И двамата поемат рискове. И двамата и губят, и печелят. Великите военно началници и маркетинг генерали си позволяват да поемат риска от нарушаване на принципите. Аматьорите нарушават принципите, просто защото и другите ги нарушават.

В маркетинга, където формулите се базират основно на вероятности, адаптираните военни принципи са „ядрото на адаптивната наука”.
Прилагането на принципите на Сун Дзъ е изкуство. За да има правилна преценка за тяхното прилагане, трябва да има ясно разбиране на принципите. Анализирайте принципите внимателно. Правете го преди да сте влезнали в битка, защото когато войната за клиента започне, е време за действие, а не за анализиране.

Това е така, защото искам да бъда стратег във войната, която водя за своите клиенти. Бъдете и вие стратези, и не правете грешките на аматьорите.
Спечелената битка за спечелване на войната, е единствената стратегия за оцеляване и бъдеще в турболетните времена, в които живеем.

Facebook коментари