fbpx Часът на Земята обедини милиони хора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Часът на Земята обедини милиони хора

Милиони хора в над 160 страни и 7000 града се включиха в традиционната акция на WWF Часът на Земята. Част от тях са обединени в платформа за Часът на Земята 2014 – Earth Hour Blue – която събира проекти и идеи за опазване на планетата на едно място. Освен това, в духа на инициативата, всеки може да започне свой проект и да го качи на платформата. Така всеки, който иска да направи нещо за природата може да избере в кой проект да се включи.

В много страни, WWF организира забавни събития, за да привлече вниманието на хората към проблемите на опазването на околната среда. В Тайван участниците в Часът на Земята 2014 направиха минимаратон – 4км на тъмно, покрай Реката на Любовта в Гаосюн. Над 1500 човека се включиха в това събитие, облечени като животни или растения.

Токио посрещна Часът на Земята с целодневни събития и арт инсталацииедна от които е яйце със светещи сфери, които се захранват само ако някой върти педалите на велосипедВ Лондон пък 60 „пандипреминаха в танцуващ парад пред някои от емблематичните сгради на града.

За пръв път тази година изгаснаха светлините на храмовия комплекс Карнак в Луксор в Египет, заедно с пирамидите в Гиза и други известни забележителности като операта в Сидни, Австралия, най-високата сграда в света - Бурдж Халифа („Кулата на Халифа“), статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро, Таймс Скуеър в Ню Йорк и Тауър Бридж в Лондон.

В българския Час на Земята участваха повече градове отколкото досега – 106 общини потвърдиха, че ще изключат или приглушат осветлението на основните сгради и забележителности, за да отбележат събитието.

Разград, които традиционно подкрепят инициативата, тази година организираха събития цяла седмица – поетично четене на свещи, велопоход до областта Пчелина, където участниците направили и пролетно почистване на местността.

Във Варна, освен официалното изгасяне на светлините на общинската сграда, младежи организираха демонстрация на екстремни спортове, арт работилници и огнено шоу. В Лом също имаше огнено шествие, а участниците пуснаха фенери от биоразградими материали.

Инициативата е подкрепена в световен мащаб от екипа наНевероятният Спайдърмен II“ – първата въглеродно-неутрална кино продукция. В София няколко малки необикновени паячета и пандата на WWF угасиха осветлението пред кино „Арена-Запад“. Към инициативата спонтанно се присъединиха и участниците от провеждащото се наблизо автомобилно изложение, които изключиха двигателите на емблематичните автомобили за един час.