fbpx Цветелина Николова, "Катаржина Естейт": Нека бъдем оптимисти и вярваме в един вълнуващ летен сезон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цветелина Николова, "Катаржина Естейт": Нека бъдем оптимисти и вярваме в един вълнуващ летен сезон

Цветелина Николова, "Катаржина Естейт": Нека бъдем оптимисти и вярваме в един вълнуващ летен сезон


Въпреки, че животът ни забави скоростта си до неузнаваемост и вече говорим за „нова нормалност“ , природата и сезоните следват своята естествена последователност. Лозята също са в активния си период на развитие, но какво е настоящето и перспективата за винения бизнес, тенденциите в консумацията на вино сега, разговаряме с Цветелина Николова, управляващ директор на винарска изба „Катаржина Естейт“.

Г-жо Николова, природата не познава феномена, в който сега се намираме – lockdown. Как продължават да се развиват лозята на Катаржина Естейт?

- Имайки предвид, че се намираме в активния период на развитие на лозята, за нас терминът „изолация“ (lockdown), не съществува. Ние продължаваме да работим както винаги, тъй като за нас е много важно да отгледаме качествено лозе и да получим съответно отлично грозде за висококачествени вина. Работата в Катаржина Естейт кипи с пълна сила, а инвестициите, които правим в лозята и производството са големи, защото от тях зависи да запазим и повишим качеството на произвежданите от нас вина. Въпреки всичко очаквам успешна година за избата.

Смятате ли, че българите започнаха да харесват повече българското вино, още повече след призивите да подкрепим българското производство и според вас какъв ще е трендът в предстоящите месеци?

- Забелязва се ясно, че българите започнаха да проявяват предпочитание към родното производство. Самата аз бях една от първите, които отправиха призив към българите да подкрепят родните производители, и то не сам в сферата на виното. И това наистина се случва, както и се стабилизира тенденцията потребителите да избират български продукти. Всички ние трябва да се обединим в този избор, за да можем да помогнем на българската икономика да възвърне предишния си ритъм.

 

Сега всички търсят помощта на държавата. Какво обаче могат да направят самите изби?

- Смятам, че държавата трябва на първо време да подпомогне сферите, които са с най-големи загуби от кризата с пандемията и които са най-потърпевши. Винопроизводството не е засегнато на 100% от кризата и самите ние винопроизводителите трябва да сме достатъчно гъвкави, за да се опитаме да излезем от това положение с минимални загуби. Старая се, ние, в Катаржина Естейт сами да се справим с трудностите, планирам и оптимизирам разходите, доколкото това е възможно. Стратегически ще предприемем мерки виното, което е произведено от съответната реколта, да бъде бутилирано, без да има свръхпроизводство, за да може цялата продукция да бъде реализирана на пазара до февруари-март 2021 г. Това важи особено за белите вина и вината розе.

Смятате ли, че избите ще се ориентират към производството по-евтино вино за сметка на качеството?

- Не мисля, че избите ще се преориентират към производството евтино вино. Те би трябвало да продължат да произвеждат качествени вина на добри цени.
Моята цел и принципно стратегическата цел на "Катаржина Естейт", е всяка година да повишаваме нивото на нашите вина и да постигаме отлично съотношение цена/качество.

Какъв процент от вашата продукция се консумираше от заведения и хотели, които сега, а може би и в близко бъдеще няма да работят, и как смятате да компенсирате тази липса на реализация на вино?

- Ние реализираме около 50% от нашите продажби в заведения и хотели. През последните няколко дни често разговарям със собственици на заведения и хотели, и по-голямата част от тях се готвят да отворят обектите си спрямо новата наредба. По-малка част от тях, обаче, няма да го направят, защото не искат да работят при конкретните условия. Доколкото можем да компенсираме оборота от този канал, ние наблягаме на онлайн продажбите и развитието на нашата уеб платформа www.winebooking.bg. Работим много и върху популяризирането на сайта ни.

 

Смятате ли, че ще се върне познатия формат на дегустации на вино, който преди пандемията имаше все по-широко развитие?

- Разбира се, трябва да бъдем оптимисти и да продължим да развиваме и организираме дегустации, защото те са важна част от маркетирането, а и чрез тях ние даваме интересна информация и фактически обучаваме хората как да пият вино. Вярвам, че скоро ще се завърнем към нормалния и познат ритъм на живот, пандемията ще отшуми или значително ще намали своя размер. Да, може би ще трябва да се съобразяваме с някои ограничения и да спазваме препоръките на държавата за дистанциране и спазване на хигиената на общуване. Но и това ще е временно, надявам се да не продължи дълго.

Какво вино ще предложи „Катаржина“ за предстоящите летни месеци? Какво е вашето послание, което бихте вложили в една наздравица?

- Един от най-големите хитове на Катаржина в момента е LE BLANC Sauvignon Blanc и THE ESTATE Chardonnay – прекрасни вина за предстоящия летен сезон в средния ценови клас. А в по-ниския ценови клас препоръчвам така познатия CONTEMPLATIONS, който бележи постоянни продажби, а от най-ниския ценови клас, но за сметка на това пък с отлични качества, опитайте бели и розе вина от сериите CHEVAL и MEZZEK.

Моето послание към всички е да бъдем оптимисти и да вярваме, че колкото бързо дойде вирусната пандемия, толкова бързо тя ще си отиде. Нека спазваме препоръките за хигиена, да пазим себе си и околните и всичко ще бъде наред. Предстои лято, нека се радваме на хубавото време, на хубавата храна и прекрасните вина, да ги споделяме със семейство и приятели. Пожелавам ви вълнуващ летен сезон, нека тази година го посветим на красивата българска природа. Има безброй уникални места, които да посетим в България !

Facebook коментари