fbpx Дегустират български вина в Брюксел, Хага и Рим | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дегустират български вина в Брюксел, Хага и Рим

Дегустират български вина в Брюксел, Хага и Рим

109-те български вина, отличени с медали от Concours Mondial de Bruxelles (CMB) 2016, бяха дегустирани в Брюксел, Хага и Рим. Събитията организира CMB, официалният представител за България - „Пробежекс” (Probegex), и българските посолства в трите държави.

Дипломати, журналисти, винени експерти и търговци от Белгия, Италия, Амстердам бяха сред гостите на официалните приеми. Вината си представиха българските производители Анжелус Естейт, Беса Валей, Бойар, Винекс Славянци, Винпром Свищов, Вила Мелник, Винзавод Асеновград, Домейн Бояр, Едуардо Миролио, Еолис Естейт, Изба Карабунар Меди Вели, Минков Брадърс, Синтика, Шато Бургозоне

50 български изби спечелиха медали от CMB 2016. 45% от наградите за България са златни медали, което е прецедент в 23-годината история на Конкурса. 42% е успеваемостта на страната ни - доста над средното ниво на успеваемост за останалите страни (30%), известни с традициите си в производството на вино и с качествата на вината си по света.

 „България има огромен потенциал като винопроизводител и е много важно как ще го реализираме за в бъдеще. Можем да се похвалим със забележително разнообразие от над 2 000 сорта. Имаме модерна винена индустрия, която не само впечатлява с високо качество, но е и в крак с най-новите тенденции. Доказателство за това е засиленото производство на органично вино и вино без сулфити, което наблюдаваме у нас”, коментира Меглена Михова от Probegex.

От компанията поясниха също, че за 2015 г. България заема 10 място като производител на вино в Европа с 1,75 милиона хектолитра. Общият производствен капацитет на страната ни е 7 пъти по-голям (7,2 милиона хектолитра). Делът на белите вина е най-значим – 63%, червените са 32%, а десертните - 5%. Най-произвежданият бял сорт в България е ркацители следван от димят,червен мискет и мускат отонел. При червените най-разпространенu са мерло, каберне совиньон и памид.

30% от българското вино се изнася навън, като най-големите ни пазари са Япония, Китай, Швеция, Полша, Русия, Канада, САЩ, БЕНЕЛЮКС. 80% от износа се реализира от 10 български производителя, при общ брой от 235