fbpx Български вина дефилираха в Лондон в замъка на Хенри VIII | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Български вина дефилираха в Лондон в замъка на Хенри VIII

Над 30 различни вина от десет български изби бяха представени в Лондон в замъка Хемптън, (Hampton Court Palace) по време на коледен фестивал там. На специален щанд хиляди лондончани и гости на града дегустираха вината на Катаржина естейт, Домейн Бояр, Златен Рожен, Шато Копса, Слявянци, Братя Минкови, Винарска изба Рупел, Ая Естейт, Бонония Естейт, Бургозоне.

Снимки: авторът

Участието на българските изби е част от мащабен проект „Europe Shares“, който се реализира от Българската асоциация на производителите и износителите на вино и цели представянето на родните вина по света – в САЩ, Украйна, Китай, Япония, Южна Корея, ОАЕ.

В рамките на три дни (7-11 декември) дверите и огромните градини на замъка бяха отворени за посещение (срещу 20 лири вход), а посетителите можеха да разгледат десетки шатри, разположени в двата вътрешни двора и градините. На тях се продаваха стоки, подходящи за коледни подаръци, специални ароматни напитки, множество лакомства и почти двадесетина локации за храни от различни краища на света. Всъщност вино имаше само на българския щанд, което обаче не се продаваше, а бе само за дегустация.

Българските вина бяха приети с истински интерес и любопитство, като на особено внимание се радваха тези, от родните сортове като Мавруд, Тамянка, Димят, Мискет. Почти всички, които се спираха с изключително топли чувства говореха за България, защото голяма част от тях са посещавали страната ни, а други я познаваха от разказите на близки и роднини, които са били е нас на морето и други големи градове.

Лондончани истински бяха очаровани от българските вина

Още по-голяма атракция бяха български танцьори, които във всеки от трите дни представяха пред централното езеро с шадравана български танци, а накрая включваха в хорото и самите посетители.

Музикална програма през целия ден създаваше настроение в откритите площи на фестивала

Въпреки хилядите посетители, организацията на целия коледен фестивал бе перфектна, чистотата впечатляваща, а в залите на двореца не се допускаха хора с храна и напитки. В залите, които са реставрирани по отличен начин може да се разгледат чудесни картини и предмети от стари времена, а духов квинтет създава чудесна атмосфера с коледни изпълнения, като сменя различни зали.

Самият Хемптън е бил кралски замък в продължение на 200 години, като е построен през 16.век., през 1514 г. от кардинал Томас Уолси, който живее в него до 1529 г. Той наподобява италианския Палацо във Флоренция и има много архитектурни елементи от ерата на Ренесанса.

Намира се на 20 км западно от Лондон в East Molesey, Surrey. Истинският патрон на двореца Крал Хенри VIII, който е живял с 5 от неговите 6 съпруги. Замъкът впечатлява величието на сградите, уникалното им местоположение, стила, архитектурата, отлично реставрираните зали и легендите, свързани с тях. Като тази, че именно тук е заснет истински дух.

Замъкът има две хиляди декара фантастично поддържани градини, където се разхождат патици, елени и сърни, и един прочут лабиринт от висок жив плет.

Най-голямата лоза в света се намира в градините на замъка Хемптън

Друг любопитен факт е, че именно в една от градините се намира най-голямата лоза в света, рекордьор в Гинес, за която е построен и огромен парник. Лозата е посадена през далечната 1768 година за Крал Джордж III от Ланселот Браун, главен градинар на двореца. Огромното коренище с дълги по няколко десетки клони и до ден-днешен ражда сладък черен Хамбургски мискет, от който всеки може да си купи в магазина на замъка през септември. Кой знае колко ли струва едно зърно от тази лоза…?

Голямото виенско колело, известно като Окото на Лондон

И докато в София трудно може да се разбере, че само след дни Коледа ще дойде, то Лондон прелива от светлини и настроение от всеки ъгъл

Всеки от мостовете над Темза са оцветени в различни коледни цветове

Коледните базари и суматоха е в целия Лондон