fbpx Добрият магазин наблизо! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Добрият магазин наблизо!

Как продуктовият микс може да отговори на исканията на клиента? Един от примерите днес за успешно развитие в тази насока е веригата хранителни малки магазини “Нова фамилия”. За някои от формулите на този бизнес разговарях с Дилян Попов, собственик на веригата.

Г-н Попов, каква е концепцията на веригата днес, след като е създадена през 2000 г. с идеята за луксозни магазини на ключови места?
- “Добрият магазин наблизо!” “Нова фамилия” са в квартала, близо до домовете на хората, малки, удобни, приветливи и предлагащи качествена услуга на клиента.

Какви подобрения направихте, след като придобихте 14 обекта и създадохте фирмата “Нова Фамилия 2007”?
- Създаването на екип е един от най-трудните етапи във всеки бизнес. В този смисъл в началото имахме нужда от време, в което да съберем хора, които да са работили в тази сфера, да познават бизнеса. Освен това трябваше да създадем нови правила за работа с партньори и политика на поведение към крайните клиенти. Всичко това беше процес, който изискваше време, за да заработи. Смятам, че се справихме добре и в сравнително кратки срокове. Разбира се, продължаваме да търсим начини за удовлетворяване нуждите на нашите клиенти.

Дилян Попов е завършил Технически университет в София, специалност “Телекомуникации”. В областта на retail-а започва да се занимава през 2001 г. , когато започва работа за British Petroleum (BP). След това става дилър на бензиностанция от веригата “OMV”. Професионалният му път минава през оперативен мениджър на веригата бензиностанции “Opet Aigaz” и оперативен мениджър на верига магазини “Фамилия”. Преди да стане собственик на веригата, Дилян Попов няколко месеца оперира част от магазините на “Фамилия+” като франчайз партньор. От декември 2007 г. е собственик на верига магазини за хранителни стоки “Нова Фамилия”.
Рали спорта е професионалното му хоби. В продължение на 10 години е навигатор на брат си Ясен Попов, с когото печелят две национални титли. Днес освен собственик на веригата магазини, Дилян Попов е и мениджър на рали отбора на Ясен Попов “М-Тел рали тийм”.

 Колко обекта имате в момента, на какви локации и каква е тенденцията при оборотите?
- 90% от локациите на “Нова фамилия” са в идеалния център на София. Към този момент веригата разполага със 17 работещи магазина с квадратура от 120 до 500 кв.м. Други два са в последна фаза на реконструкция, единият от които ще бъде открит до края май, а другият - в началото на септември 2009 г. Оборотът на веригата се е покачил с малко над 43% за цялата 2008-ма година. Положително развитие и нарастване наблюдаваме и през този месец.
Зад тези резултати седи огромната работа на екипа на “Нова Фамилия”.

Смятате ли, че отдаването на франчайзинг на малките магазини е успешно приложимо у нас?
- Франчайз моделът работи успешно по света, особено в сферата на продажбите на дребно. Ако има ясни правила за работа не виждам причина схемата да не работи успешно и у нас.

Кои са предимствата на “малките” магазини за бързооборотни стоки?
- Когато става дума за верига магазини с малък формат, мога да кажа, че тогава си доста по-гъвкав.

Кои са основните конкуренти на веригата и какви са плюсовете в управлението на такъв тип магазини?
- Конкуренцията е силна и тепърва ще става още по-силна.

Кое е най-трудно в мениджмънта на обекти малък формат?
- Ако говорим за български вериги или дори отделни, самостоятелни магазини - управлението на паричния поток. Този бизнес е труден в сегашните условия у нас, а и не само тук, по ред причини. Трябва да бъдат съобразени много фактори - цените на стоките на производителите, покупателната способност на населението, избор на подходяща локация, качество на услугите, разнообразието от стоки, цената на работната ръка, т.е. правилното управление на паричния поток.

Каква трябва да бъде политиката на този вид магазини, за да печели в битката с големите хипермаркети?
- Веригите магазини с малък формат започват да стават все по-предпочитан вариант, особено в големите градове, а и предвид забързаното ежедневие на всеки един от нас. В този смисъл, политиката на “Нова Фамилия” е съобразена преди всичко с потребностите на крайните клиенти, бързината и качеството на обслужване.

Къде е тайната на успеха на “Нова Фамилия 2007” -
мениджмънта, продуктите, човешкия ресурс...?

- Както вече споменах, създаването на добър екип седи в основата на успешното развитие на един бизнес. Екипът на “Нова Фамилия” се състои от хора, които работят от няколко години в тази сфера и познават работата си в детайли.
Продуктовият микс, който “Нова Фамилия” предлага на своите клиенти е съобразен с нарастващите изисквания на пазара. Залагаме също на доброто отношение към клиентите, а и се опитваме да получаваме обратна информация от тях за това от какво имат нужда, от какво не са доволни, какво не им достига, за да можем да отговорим адекватно.
Трудно е да се определи в какво точно се крие тайната на успеха, тъй като това е двустранен процес, в който освен мениджмънт, добър екип и продуктов микс, е много важно да знаеш какво е отношението на клиентите към теб. А това е субективно. Въпреки това считам, че общите ни усилия, помагат за определяне на правилната посока и пътя към това да задоволим нуждите на клиентите си.

Как успявате да привличате клиенти и да разширявате пазарния си дял?
- Считам, че едно от предимствата ни е това, че сме верига малки магазини, които предлагат на клиентите си нужните стоки, намират се близо до домовете им, удобни и практични са, а се стараем да имаме и лично отношение към клиентите си, което да ни отличи от големите вериги.

Как смятате да рекламирате и популяризирате новата визия на магазините?

- Една от първите стъпки, които направихме, след като поехме веригата, беше да ре-брандираме магазините, да им придадем нова визия и да им вдъхнем повече живот. В нашия бизнес, най-добрата реклама е да предложиш на хората подходящ продуктов микс и добро и качествено обслужване.
В момента “Нова Фамилия” подкрепя риалити шоуто “Размяна на съпруги”, което стартира скоро по TV2. Заедно с продуцентите и екипа на телевизията решихме, че концепциите на шоуто и на магазините се покриват и че семейството играе ключова роля в този проект. Затова и слогана е такъв: “нова съпруга, нова фамилия, нов живот”. Смятам, че експериментът ще е успешен.