fbpx Домейнът .com навършва 36 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Домейнът .com навършва 36 години

Водеща снимка
Да

Домейнът .com навършва 36 години

етикети

Най-популярната домейн зона .com навършва 36 години на 15 март тази година. От 1985 г. до днес, тя продължава да е най-предпочитана от създателите на уебсайтове и се е превърнала в истински поп културен феномен, давайки име на множество компании и дори на значими технологични и икономически явления. Данните за нейната популярност се потвърждават и от българската хостинг компания СуперХостинг.БГ, според която през последните три години броят на активните .com домейни се е увеличил с 39.7 процента. За същия период новорегистрираните .com домейни пък бележат ръст от близо 18 процента.

Домейн зоната от първо ниво (т.нар. top level domain – TLD) .com се появява на 1 януари 1985 г., но първото одобрено за регистрация име е от 15 март - symbolics.com. Вторият регистриран домейн е bbn.com (24 април), а третият - think.com (3 май). Едва след това се появяват и алтернативни зони като .net, .info, .biz, .org и други. При възникването си всеки домейн е имал конкретна насоченост. Така например .com представлява съкращение от commercial („търговски“ на английски език). Домейн зоната .info обикновено се използва за информативни сайтове, .biz – за бизнес сайтове, .org – за сайтове на организации, а .net - има универсална насоченост. По-късно тези значения се размиват и днес подобно разделение почти липсва.

Днес домейн зоната .com се е превърнала в нарицателно за сайт. Това е най-популярното и най-търсено домейн разширение. Именно затова с всяка изминала година става все по-трудно да намерим подходящо име за своя сайт с разширение .com. Добрата новина е, че към момента съществуват стотици разширения, с които може да се регистрира хубаво име, като само СуперХостинг.БГ предлага над 350 различни домейн разширения.

facebook коментари